fbpx

Graikiškos salotos: su lašiša ir su… kruopom (receptai!)

BNS Spaudos centras

Tema: graikiškos salotos.
Receptai: spauskite čia.

***

Vasarą gaivumo norisi ir savo lėkštėje. Tam puikiai tinka įvairiausios salotos. Šiuo metu mūsų krašte sparčiai populiarėja, visame pasaulyje taip pamėgtos graikiškos salotos. Graikiškai šios salotos vadinasi horiatiki – šis žodis išvertus reiškia kaimą. Tai – ypatingas lengvas ir sveikas patiekalas, suteikiantis energijos ir jėgų, organizmui naudingų medžiagų, tačiau neapsunkinantis skrandžio ir virškinimo.

Graikiškų salotų paslaptis

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad graikiškų salotų sudėtis ganėtinai paprasta, tačiau itin svarbu kokybiški ingredientai. Jos susideda iš šviežių pomidorų, agurkų, svogūnų, alyvuogių, ir žinoma, didžiulio gabalo graikų pamėgto fetos sūrio.

Graikiškos salotos ypač mėgstamos šiltuoju metų laiku, nes šis patiekalas yra tikrai gaivus, o jį paruošti itin paprasta. Manoma, kad valgyti šias salotas pietų pradžioje pradėjo garsusis senovės graikų gydytojas Hipokratas. Jis teigė, kad žalių daržovių valgymas prieš pietus yra sveikos mitybos pagrindas. Mat žalios daržovės lengvai virškinamos, be to, jose gausu vitaminų.

Graikiškos salotos labiausiai išpopuliarėjo apie septintąjį dešimtmetį, kai į Graikiją dideliais srautais pradėjo plūsti turistai. Kaip pasakoja maisto ekspertė, apsukrūs restoranų savininkai rado būdą „apeiti“ vyriausybės nustatytas paprastų salotų su pomidorais, agurkais, svogūnais kainas ant viršaus uždėdami didelį fetos sūrio gabalą. Taigi, šis paprastų salotų patobulinimas leido jiems už salotas paprašyti kur kas daugiau nei iki tol buvo priimta.

Naujos graikiškų salotų variacijos

V. Juodkazienė sako, kad pastaruoju metu populiarėja pačios įvairiausios šių salotų variacijos. Ji pataria nebijoti eksperimentuoti su padažais ir naudojamais produktais.

„Pastaruoju metu dažnai galima sutikti ir pačių originaliausių graikiškų salotų variacijų: jos patiekiamos ir su mėsa, žuvimi ar kruopomis, o norint paįvairinti racioną net mažučiai pakeitimai gali į gerai pažįstamus graikiškos virtuvės patiekalus atnešti naujų skonių bei aromatų“, – pabrėžia maisto žinovė.

Pasak ekspertės, graikiškas salotas patobulinus keliais priedais, jos galėtų tapti ir dar didesniu vitaminų bei gerųjų medžiagų užtaisu. Graikiškas salotas galima papildyti vištiena, jautiena, kalakutiena, lašiša ar kita mėgstama žuvimi. Nustebsite, tačiau prie šių salotų puikiai tinka ir įvairios kruopos, kurios pasižymi itin aukšta maistinė verte. Jose yra gausu B grupės vitaminų, geležies ir baltymų.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir kelis originalius graikiškų salotų receptus. Joms pagardinti tereikės trupučio avokado, miežių kruopų ir lašišos.

Graikiškos salotos su miežiais ir avokadu

graikiškos salotos
Foto: rachaelraymag.com

Jums reikės:

  • 120 g miežių kruopų
  • 1 a. š. druskos
  • 100 g griežinėliais pjaustytų agurkų
  • 250 g ketvirčiais supjaustytų slyvinių pomidorų
  • 80 g smulkintų raudonųjų svogūnų
  • 10–12 juodųjų alyvuogių
  • 1 plonais griežinėliais supjaustyto avokado
  • 150 g kubeliais smulkinto feta sūrio
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • ¼ a. š. druskos
  • 1 a. š. džiovintų raudonėlių
  • 2 v. š. smulkintų petražolių
  • 1 v. š. citrinų sulčių

Pagaminimas:

Sudėkite miežių kruopas į puodą, įpilkite vandens (miežių kruopų ir vandens santykis turėtų būti 1:3) ir kaitinkite, kol vanduo užvirs. Jam užvirus, sumažinkite ugnį ir virkite kruopas, kol šios sugers visą vandenį. Jei verdant pasirodys putų, nugriebkite jas. Virimo pabaigoje kruopas pasūdykite. Svarbu proceso metu stebėti miežių kruopų konsistenciją ir nepervirti. Nusausintas kruopas palikite atvėsti. Į kitą indą sudėkite visus kitus graikiškų salotų ingredientus, galiausiai – atvėsusias miežių kruopas ir viską išmaišykite. Štai ir viskas – galite mėgautis kitokiu, bet neabejotinai gardžiu graikiškų salotų skoniu.

Graikiškos salotos su ant grilio kepta lašiša

Foto: gkrphoto (123rf.com)

Jums reikės:

  • 300 g lašišos filė
  • ¼ a. š. druskos
  • 2–3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 100 g griežinėliais pjaustytų agurkų
  • 250 g ketvirčiais supjaustytų slyvinių pomidorų
  • 80 g smulkintų raudonųjų svogūnų
  • 10–12 juodųjų alyvuogių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • ¼ a. š. druskos
  • ¼ a. š. maltų pipirų
  • 1 a. š. smulkintų šviežių raudonėlių lapelių
  • 2 v. š. smulkintų petražolių

Pagaminimas:

Įkaitinkite aliejumi išteptą grilio keptuvę, sudėkite lašišą ir kepkite 6–8 minutes vieną pusę ir 2–3 minutes kitą pusę. Tada atsargiai išimkite lašišą iš keptuvės, apibarstykite druska ir palikite atvėsti. Salotoms skirtus ingredientus sudėkite į salotinę, išmaišykite ir galiausiai sudėkite mažais gabalėliais susmulkintą lašišą. Skanaus!

Pabaiga: graikiškos salotos.

Jums gali patikti