fbpx

Rudens derlius: mėgausitės ilgiau, jeigu žinosite laikymo namuose taisykles

BNS Spaudos centro informacija

Dabar – pats lietuviškų vaisių ir daržovių pikas. Spalvingas ir kvapnus rudens derlius jau ant mūsų stalo. Juo galėsite mėgautis ilgiau, jeigu žinosite kelias paprastas jo laikymo namuose taisykles. Kai kuriems produktams patinka tamsios, sausos vietos, o kurie turėtų nugulti ant saulės apšviestos spintelės? Kuriuos vaisius ir daržoves turėtume laikyti šaldytuve, o kuriems šaltis tik pakenks?

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pažymi – verta įsidėmėti kelias auksines taisykles, kad iškart nesuvalgytas derlius ir po kelių dienų ar savaičių išlaikytų skonį bei formą. Taip jo reikės išmesti mažiau, tad pavyks ir sutaupyti.

Produktai, kurių nereikėtų laikyti šaldytuve

Šaldytuvas mus gelbsti norint išlaikyti maistą ilgiau, tačiau iš tiesų ne viską į jį reikėtų dėti. Kai kurie vaisiai ir daržovės jame gali suminkštėti ar prarasti dalį skonio.

„Vieni tokių – pomidorai. Nors dažnuose namuose juos įprasta laikyti šaldytuvo stalčiuje, tačiau ten jie turėtų atsidurti tik tada, kai yra visiškai sunokę. Geriausia juos dėti koteliu žemyn ant lėkštės lentynoje – taip susidarys mažiau drėgmės prie kotelio, tad ir pomidoras ges lėčiau. Tačiau iki tol laikykite juos ant spintelės, atokiau nuo saulės spindulių. Jei pomidorai per mažai prinokę, padėkite juos ant palangės – taip prinoks greičiau“, – patarimais dalijasi B. Baratinskaitė.

Į šaldytuvą neturėtų keliauti ir agurkai – jie yra jautrūs šalčiui. Jeigu visgi juos norite atvėsinti, laikykite pačiame šaldytuvo priekyje, kad jie nebūtų per šalti.

Bulvėms tinkamiausia vieta yra tamsi ir vėsi patalpa, kaip ir moliūgamssvogūnamsčesnakams. Bet nedarykite dažnos klaidos ir nelaikykite šalia bulvių kitų daržovių – tai paskatins sudygimą. Į šaldytuvą nereikia dėti ir baklažanųcukinijų.

Pasak B. Baratinskaitės, kambario temperatūroje, o ne šaldytuve patartina laikyti egzotinius vaisius, tokius kaip bananaiapelsinaimangaiananasai, taip pat nevėsinkite slyvųpersikųabrikosųmelionųarbūzųkriaušiųavokadų.

Kuriems šviežiems produktams šaltis praverstų

„Verta pasinaudoti parduotuvių žiniomis: jeigu vaisiai ar daržovės jose laikomi šaldytuve, tad ten derlių dėkite ir grįžę namo. Šaldytuve taip pat reikėtų laikyti visus jau pradėtus valgyti vaisius ir daržoves. Pavyzdžiui, visas arbūzas gali gulėti ant spintelės, tačiau jį perpjovus reikėtų dėti į šaldytuvą“, – sako B. Baratinskaitė.

Šaldytuvas yra puiki vieta įvairioms uogoms: braškėmsavietėmsmėlynėmsvynuogėms ir t.t. Jas laikykite neplautas, orui laidžiame indelyje arba ant popierinio rankšluosčio, o nuplaukite tik prieš valgant.

Lapinės daržovės ilgiau išliks šviežios, jei jas nuplausite, suvyniosite į popierinį rankšluostį ir padėsite į šaldytuvą. Taip verta laikyti salotaslapinius kopūstus ar špinatus.

„Šaltį taip pat mėgsta brokoliaišparagai. Pastarųjų stiebus rekomenduojama suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį arba juos įstatyti vertikaliai į stiklinę vandens“, – pataria maisto ekspertė.

Nors dažniausiai obuolius paberiame į dubenį ant spintelės, visgi šaldytuve jie išsilaikys ilgiau, tad drąsiai juos galite dėti ir ten.

Šaldytuvo stalčius yra tinkama vieta kopūstamsmorkoms, jeigu neturite vėsaus ir tamsaus rūsio. Nepamirškite prieš tai nuskabyti morkų lapų.

Atskirkite vaisius ir daržoves

Jokie daržovės ir vaisiai neturėtų būti laikomi suvynioti į polietileninius maišelius. Dėl sandaraus uždarymo kondensuojasi vandens garai, ir maistas greičiau sugenda.

Taip pat vaisius ir daržoves laikykite atskirai – ar tai būtų skirtingi šaldytuvo stalčiai, ar kita spintelės pusė.

Tuo tarpu citrusinius vaisius galima laikyti ir šaldytuve, ir ne – ant virtuvės stalviršio jie išlieka švieži iki 2 savaičių. Juos į šaldytuvą galite dėti ir nuplautus, tačiau svarbu prieš tai kruopščiai nudžiovinti.

„Norite, kad jūsų avokadai greičiau sunoktų? Laikykite juos šalia prinokusio banano ar obuolio popieriniame maišelyje ir leiskite skleidžiamoms etileno dujoms daryti stebuklus. Tačiau atminkite – šios dujos gali ir paskatinti daržovių bei vaisių gedimą, tad etileno dujas skleidžiančius produktus, tokius kaip obuoliai, avokadai, kaulavaisiai, kriaušės, bananai ar pomidorai, laikykite atokiau nuo kitų“, – įspėja B. Baratinskaitė.

Pabaiga: rudens derlius

Jums gali patikti