fbpx

Kokios yra (ir kokios nėra) tobulo vyro savybės?

Susannah Cahalan | New York Post

Sudarykite sąrašą, kokios turėtų būti jūsų tobulo vyro savybės. Ar jūs įsivaizduojate gražų, aukštą vyrą, aštraus proto, mielą, jautrų, su solidžia sąskaita banke ir prestižinio universiteto diplomu?
Ką gi, tuo pačiu galite nusipirkti Eifelio bokštą.

Taip yra todėl, kad meilės reikaluose, tarsi iš pasakų džino, galite tikėtis ne daugiau trijų norų išsipildymo. Kuo daugiau jūsų idealaus vyro savybių viršija populiacijos vidurkį, sako santykių ekspertas Ty Tashiro, tuo mažesnė statistinė tikimybė rasti tokį žmogų. Ir trys puikios savybės, atrodo, yra lūžio taškas.

Įsivaizduokite 100 vyrų viename kambaryje. Net jei pageidausite vidutinybės – vidutinių pajamų, išvaizdos ir ūgio – statistiškai galėsite rinktis tik iš 13 kavalierių. Pakelkite savo kartelę ūgio (mažiausiai 180 cm.) ir aukštų pajamų kriterijais, ir jums, tikėtina, liks tik vienas vyras.

Pridėkite dar bent vieną bruožą – humoro jausmą, malonų bendravimo būdą, netgi politines pažiūras – ir 100 vyrų būryje jį surasti taps statistiškai neįmanoma.

Merilendo universiteto Priklausomybių, asmenybės ir emocijų tyrimų centro profesoriaus Tashiro skaičiavimai rodo, kad mes klaidingai mąstome apie visą šitą širdies draugo radimo reikalą. Jis ragina vienišius į „neracionalų“ romantikos pasaulį dažniau žvelgti per statistikos prizmę.

„Visos šios svajonės baigiasi tuo, kad norime visko, o negauname nieko“, – savo pirmojoje knygoje rašo Tashiro. Romantinės draugystės tikslas turėtų būti „atsijoti [kandidatus] su nepageidaujamais bruožais ir permąstyti savo pačių požiūrį į tai, kas iš tikrųjų svarbu bendram gyvenime“.

Mūsų pasakiškas požiūris į romantinius santykius prisideda prie to, kad, nors 90 procentų žmonių bent kartą gyvenime susituokia, tik trys iš 10 randa ilgalaikę meilę, sako Tashiro. (Šį skaičių jis gauna sudėdamas nelaimingų santuokų nuošimtį su 50 proc. išsiskyrusių porų).

Ieškodami ilgalaikio partnerio nešvaistykite savo norų, perspėja profesorius.

Kokį draugą verta „pasilikti“ gyvenimui?

Taigi, kas turėtų būti jūsų sąraše? Jei galite, išbraukite fizinį patrauklumą. Išvaizda nėra seksualinio pasitenkinimo rodiklis; ji taip pat nėra susijusi su būsimos santuokos kokybe. Tiesą sakant, „nėra patikimo ryšio tarp fizinio patrauklumo ir pasitenkinimo santykiais“, – rašo Tashiro. […]

Toliau, turtingas vyras nelygu laimingai santuokai – bent jau nuo tam tikros ribos. Pinigai daro įtaką santuokos kokybei žemoje pajamų skalės dalyje (o per pirmuosius 10 santuokos metų dažniausiai skiriasi būtent žemas pajamas gaunančios poros), tačiau panašu, kad augančių pajamų indėlis į santuokinę laimę sparčiai mažėja, ir apskritai išnyksta pajamoms ketvirtadaliu viršijus vidutinį metinį atlygį. […] Atrodo protingiausia ieškoti vyro, kuris galėtų „padėti jums sukurti namų ūkį, kuriame patenkinami pagrindiniai poreikiai ir yra maža tikimybė patirti ekonominių sunkumų“.

Taigi, kokios iš tiesų turėtų būti jūsų tobulo vyro savybės? Pirmiausiai jis turėtų būti… sugyvenamas, kitaip tariant – „geras vaikinas“.

Sugyvenamumas (agreeableness, angl.) yra viena iš „Didžiojo penketo“ žmogaus psichologinių savybių. (Kitos yra ekstrovertiškumas, sąžiningumas, neurotiškumas ir atvirumas naujoms patirtims). Sugyvenamas žmogus apibūdinamas kaip „mandagus, lankstus, pasitikintis, geraširdis, bendradarbiaujantis, atlaidus, švelnios širdies ir pakantus“.

Žinoma, tai neskamba sexy, tačiau sugyvenamumas yra patikimiausias ženklas, kad jūsų draugą verta pasilaikyti ilgalaikiams santykiams.

Vienas 168 porų tyrimas atskleidė, kad „geriausiai ilgalaikę laimingą santuoką prognozuoti leido (netgi) ne meilės jausmas ar meilumo išraiškos, bet reagavimas į kito poreikius, kuris yra glaudžiai susijęs su sugyvenamumo bruožu“, –  rašo Tashiro.

Negana to, sugyvenami vyrai, pasirodo, yra geresni lovoje.

„Vyrai, turintys aukštus sugyvenamumo rodiklius, ne tik dažniau būna malonūs, bet taip pat labiau linkę palaikyti santykiuose seksualinį apetitą“, – rašo Tashiro. Jie yra labiau save dovanojantys ir dažnai jautresni, o tai leidžia geriau patenkinti moterį lovoje.

Skaityti toliau (anglų k.)

Jums gali patikti