fbpx

Daržovių „grilinimo“ taisyklės (+receptas)

naunau.lt | pagal eatbydate.com ir allrecipes.com

Įsibėgėjant pavasariui šen bei ten jau galima užuosti kepamų šašlykų ir dešrelių kvapą.  Pastaruoju metu populiarėjant sveikai mitybai ant grotelių vis dažniau atsiduria ir cukinijos, paprikos, grybai ar baklažanai. Daržovės ant grilio tampa tiek gardžiu garnyru, tiek ir puikiu pagrindiniu patiekalu. Jūsų dėmesiui daržovių „grilinimo“ taisyklės ir ant grilio kepto daržovių iešmelio receptas.

Deriniai

Ant grilio galima kepti praktiškai viską – nuo įprastų morkų ir svogūnų iki labiau egzotinių paprikų bei smidrų. Daržoves galima derinti ir su sūriu; tai užtikrina ne vien puikų skonį, bet ir sotumo jausmą.

Marintatas

Prieš kepant kai kurias daržoves, pavyzdžiui grybus, bulves ar burokėlius, verta sutepti aliejumi. Kitus (brokolius ir kalafiorus) reikėtų kurį laiką pamirkyti sūdytame vandenyje.  Daugumai kitų daržovių tiks paprastas, namų sąlygomis paruoštas marinatas: šiek tiek medaus, citrinos sulčių, aliejaus ir mėgstamų prieskonių.

Kepimo temperatūra ir laikas

Ko gero svarbiausias skanaus kepsnio „ingredientas“ yra tinkamas grilio karštis ir kepimo laikas.  Ne mažiau svarbu žinoti ar daržoves reikia kepti tiesiai virš anglių (direct heat, angl.) ar kiek patraukus į šoną (indirect heat, angl.), „plikas“ ar suvyniotas į foliją.  Žemiau pateikiame populiariausių daržovių kepimo ant grilio rekomendacijas.

BAKLAŽANAI
  • Kaip paruošti? Supjaustykite 1 cm storumo griežinėliais.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Į šoną nuo karščio šaltinio (ne tiesiai virš anglių)
  • Temperatūra. Apie 200 ̊C.
  • Kepimo trukmė.  Kiekvieną pusę po 3 – 4 min.
BROKOLIAI
  • Kaip paruošti? Prieš kepimą 5 –10 min. pamirkykite sūdytam vandenyje.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Į šoną nuo karščio šaltinio, kepimo grotelėse.
  • Temperatūra. Apie 200 ̊C.
  • Kepimo trukmė. 5 – 10 min.
BULVĖS
  • Kaip paruošti? Subadykite bulvės odą šakute. Sutepkite aliejumi ir suvyniokite į foliją.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Tiesiai virš karščio šaltinio (virš anglių).
  • Temperatūra. Apie 200 ̊C.
  • Kepimo trukmė. 60 min. Kas 15 min apverskite.
BUROKĖLIAI
  • Kaip paruošti? Sutepkite aliejumi ir suvyniokite į foliją.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Tiesiai virš karščio šaltinio.
  • Temperatūra. Apie 170 ̊C.
  • Kepimo trukmė. 30 – 35 min.
CUKINIJOS
  • Kaip paruošti? Perpjaukite cukinijas išilgai, arba supjaustykite 1,5 cm storumo griežinėliais.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Į šoną nuo karščio šaltinio.
  • Temperatūra. Apie 200 ̊C
  • Kepimo trukmė. 3 – 5 min.
GRYBAI
  • Kaip paruošti? Nupjaukite kotą, sutepkite abi puses aliejumi.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Tiesiai virš karščio šaltinio, koto puse žemyn.
  • Temperatūra. Apie 170 ̊C.
  • Kepimo trukmė. 5 – 10 min.
KALAFIORAI
  • Kaip paruošti? 5 –10 min. prieš kepimą pamirkykite sūdytam vandeny.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Į šoną nuo karščio šaltinio, kepimo grotelėse.
  • Temperatūra. Apie 200 ̊C.
  • Kepimo trukmė. 5 – 10 min.
KUKURŪZAI
  • Kaip paruošti?  Prieš kepimą 5 –10 min. pamirkykite vandenyje (nebūtina, kepant su lapais)
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Tiesiai virš karščio šaltinio, skersai grotelių.
  • Temperatūra. Apie 170 ̊C.
  • Kepimo trukmė. 10 – 15 min, jei kepate be lapų. Su lapais: 20 – 30 min. Dažnai vartykite.
MORKOS
  • Kaip paruošti?  Nupjaukite galaus ir suvynioti į foliją.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Į šoną nuo karščio šaltinio.
  • Temperatūra. Apie 200 ̊C.
  • Kepimo trukmė. 15 – 20 min.
PAPRIKOS
  • Kaip paruošti? Perpjaukite pusiau, išimkite sėklas.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Tiesiai virš karščio šaltinio.
  • Temperatūra. Apie 170 ̊C.
  • Kepimo trukmė. Kiekvieną pusę po 2 – 3 min.
POMIDORAI
  • Kaip paruošti? Perpjaukite pusiau, patepkite perpjautą pusę aliejumi.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Tiesiai virš karščio šaltinio, perpjauta puse žemyn.
  • Temperatūra. Apie 170 ̊C.
  • Kepimo trukmė. 10 min.
SMIDRAI
  • Kaip paruošti? Nupjaukite kotelių apačias.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Į šoną nuo karščio šaltinio, skersai grotelių.
  • Temperatūra. Apie 200 ̊C
  • Kepimo trukmė. 3 – 5 min.
SVOGŪNAI
  • Kaip paruošti? Supjaustykite 1 cm. storumo griežinėliais.
  • Ant kurios grilio vietos kepti? Į šoną nuo karščio šaltinio, kepimo grotelėse.
  • Temperatūra. Apie 200 ̊C
  • Kepimo trukmė. 5 – 7 min.

Ant grilio keptas daržovių iešmelio receptas 

daržovių „grilinimo“ taisyklės
Foto: allrecipes.com

Jums reikės :

  • 8 medinių iešmelių
  • 2 cukinijų, supjaustytų 1,5 cm storumo griežinėliais
  • 250 g šviežių pievagrybų
  • 1 raudono svogūno, supjaustyto 1 cm storumo griežinėliais
  • 6 vidutinio dydžio pomidorų
  • 1 raudonos paprikos, supjaustytos gabalėliais
  • 80 ml alyvuogių aliejaus
  • 1½ a.š. džiovinto baziliko
  • ¾ a.š. džiovinto raudonėlio
  • ½ a.š. druskos
  • ⅛ a.š. maltų juodųjų pipirų

Paruošimas:

Pamirkykite iešmus vandenyje 10–20 minučių. Įkaitinkite grilį iki daugmaž 200 200 ̊C ir sutepkite groteles aliejumi. Ant iešmų pakaitomis užmaukite cukinijos griežinėlius, grybus, svogūnus, pomidorus ir paprikas. Dubenyje išplakite alyvuogių aliejų, baziliką, raudonėlį, druską ir juoduosius pipirus; šiuo mišiniu sutepkite daržoves. Kepkite iešmelius tiesiai virš anglių apie 10–15 minučių arba kol daržovės suminkštės, kartkartėmis pertepdami daržoves alyvuogių aliejaus mišiniu. Skanaus!

Pabaiga: daržovių „grilinimo“ taisyklės.

 

Jums gali patikti