Bavariškos dešrelės su raugintais kopūstais (receptas)

Pagal maxima.lt, „Nestoras maistas“ ir „Running Vita“

Kalbant apie Europos kulinarinį paveldą paprastai pirmiausiai prisimenamos tokios šalys kaip Italija ar Prancūzija, tačiau nereikėtų pamiršti ir Vokietijos. Ši šalis gali pasigirti savo paprastais, tačiau sočiais ir skaniais, tautiečių skoniui artimais patiekalais.  Tad siūlome ir jums namuose išmėginti vokiškos virtuvės klasiką – troškintas arba keptas dešreles su raugintais kopūstais ir bulvių koše.

Dešrelės – neatsiejama vokiškos virtuvės dalis. Vokietijoje yra apie 1200 dešrelių rūšių, tarp jų žymiosios bratwurst, currywurst, leberwurst iš kepenėlių ir kraujinės blutwurst. Kai kurių vokiškų dešrelių istorija siekia XIV a. pradžią. Pavyzdžiui, Niurnbergo bratwurst receptas aptiktas dar 1313 metais. Viduramžiais šių dešrelių gamybai buvo taikomi specialūs reikalavimai, o daugelio jų laikomasi ir iki šiol.

dešrelės su kopūstaisViena taisyklių nurodo, kad šiose dešrelės gali būti ne daugiau kaip 35 proc. riebalų, o jų sudėtyje – 60 proc. kiaulienos sprandinės ir 40 proc. šoninės.  Ragaujant aluje virtas bratwurst dešreles šiek tiek juntamas alaus apynių kartumas, suteikiantis joms unikalų skonį.  Tuo tarpu iš Vokietijos Harco regione pagamintos virtos-rūkytos dešrelės parduodamos stiklainiuose, taip išlaikant autentišką dešrelių skonį. 

Vokiškas dešreles galima ruošti įvairiais būdais – kepti ant laužo, troškinti ar patiekti su kopūstais ar marinuotais agurkėliais. Jos puikiai dera su bulvių ar salierų koše. Be to, dešrainiai yra paprastas ir greitas būdas mėgautis šiuo gardėsiu.

Dviejų rūšių vokiškos dešrelės su troškintais kopūstais

Patiekalui paruošti reikės:

  • vokiškų kepamųjų arba rūkytų dešrelių.
  • 500 g raugintų kopūstų;
  • 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 vnt. lauro lapų;
  • 2–3 juodųjų pipirų;
  • 1 puodelio vandens;
  • 1–2 valgomųjų šaukštų pomidorų padažo;
  • 1 kg bulvių;
  • 1 puodelio pieno;
  • 100 g sviesto;
  • druskos (pagal skonį);

Gaminimas. Raugintus kopūstus sudėkite į puodą kartu su lauro lapais ir pipirais, įpilkite alyvuogių aliejų ir vandens. Uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies, kol kopūstai suminkštės – apie 30–40 minučių. Tuomet į kopūstus supilkite pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.

Atskirai nuskuskite ir supjaustykite bulves, jas užpilkite vandeniu, pagardinkite druska ir virkite, kol suminkštės. Nupilkite didžiąją dalį vandens, pilkite pieno, sudėkite sviestą ir trinkite iki norimos tekstūros.

Patiekalui galite rinktis arba rūkytas vokiškas dešreles, kurios troškinamos kartu su kopūstais, arba kepamas – jos atskirai pakepamos keptuvėje ir patiekiamos su jau ištroškintais kopūstais bei bulvių koše. Žinoma, anot receptų kūrėjų, galima išbandyti abu variantus – bus dar skaniau. Ragaujame ir mėgaujamės gardžiu ir sočiu vokiškos virtuvės delikatesu!

Jums gali patikti