fbpx

Džiovintų vaisių ir riešutų pyragas šventiniam stalui (receptas)

BNS Spaudos centras

Riešutai – mitybą įvairiais metų laikais praturtinantis maisto produktas, savo didžiuliu naudingųjų medžiagų kiekiu prisidedantis prie geresnės savijautos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jų sudėtyje esančios maistinės medžiagos prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto prevencijos. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad riešutus ir džiovintus vaisius galima sėkmingai išnaudoti kulinarijoje. Iš jų pasigaminsite tiek pusryčiams skirtą granolą, tiek skoniu nenuvils džiovintų vaisių ir riešutų pyragas, papuošiantis Velykų stalą. 

Svarbus skaidulų šaltinis

Riešutai – sveikatai palankus produktas, savyje turintis daugybę naudingųjų medžiagų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jie vertinami dėl išskirtinių, sveikatą gerinančių mitybos elementų. „Visuose riešutuose galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, bei folio rūgšties. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, tai – organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas, prisidedantis prie blogojo cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad riešutai – gausus kalorijomis produktas, tad bendra jų dienos norma neturėtų viršyti 30 gramų“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Riešutai yra ir svarbus skaidulų šaltinis. Anot gydytojos, šios medžiagos itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį. 100 g riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos. „Riešutai vienareikšmiškai yra tas maisto produktas, kurio verta skanauti kasdien, visais metų laikais. Beje, šis produktas puikiai tinka užkandžiavimui. Patartina skanauti po vieną riešutą, kruopščiai sukramtant ir pajaučiant skonio subtilybes. Šis procesas leidžia mokytis lėto, sąmoningo valgymo“, – pataria specialistė.

Pritaikomi įvairiuose patiekaluose

Riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai tiek prabangesnius, tiek pigesnius patiekalus praturtina savo tekstūra ir sukuria balansą tarp saldžių ir karčių skonių. Šis skirtingų skonių mišinys ypač gerai išnaudojamas Šiaurės Afrikos virtuvėje. Pavyzdžiui, populiariame marokietiškame patiekale – Tagine – susilieja traškūs migdolai ir saldūs džiovintų abrikosų skoniai, sukuriantys išskirtinį skonių derinį.

Nors kiekvienas patiekalas, kuriame naudojame riešutus ir džiovintus vaisius yra išskirtinis, visgi jie turi keletą panašumų. Gaminant valgius, į kurių sudėtį įeina riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai, reikia žinoti:

  • Prieš naudojant džiovintus vaisius, reikėtų juos pamirkyti, kad taptų sultingesni ir putlesni. Tai padaryti gana paprasta – džiovintus vaisius, sudėtus į indelį, reikėtų užpilti šiltu vandeniu arba vaisių sultimis ir leisti jiems pamirkti apie 15-30 minučių.
  • Po to būtina juos nusausinti ir naudoti kaip nurodyta recepto instrukcijose.
  • Prieš gaminant būtina atkreipti dėmesį, kad tarp riešutų ir džiovintų vaisių būtų išlaikytas balansas, kadangi tai suteiks nepamirštamą skonį ir leis labiau pajausti tokio patiekalo išskirtinę struktūrą“.

Riešutai pagerina aštrius valgius

Riešutai ir džiovinti vaisiai savo struktūra gali ne tik suteikti pigesniam patiekalui išskirtinę struktūrą, bet ir subalansuoti skonius. Ekspertė pataria išbandyti juos kartu su aštriais valgiais. „Gaminant aštrius valgius, pavyzdžiui, indišką karį arba įvairius troškinius, riešutai ir vaisiai gali padėti subalansuoti jų aštrumą. Natūralus šių vaisių saldumas ir riešutų tekstūra patiekalui suteiks daugiau skonio ir aromato harmonijos“, – sako O. Suchočeva.

Specialistė kviečia pasiruošti artėjančioms Velykoms ir pasigaminti pyragą su džiovintais vaisiais ir riešutais.


RECEPTAS

Džiovintų vaisių ir riešutų pyragas

Pyragui reikės: 

  • 230 g  miltų;
  • 1 a. š. cinamono miltelių;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š.  druskos;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 230 g sviesto;
  • 600–700 g riešutų ir džiovintų vaisių mišinio;
  • Citrinos žievelės;
  • Apelsino žievelės;
  • 180 ml vandens.

Gaminimo eiga:

  1. Vidutiniame puode sumaišykite sviestą su džiovintais vaisias, ruduoju cukrumi, vandeniu ir užvirkite. Virkite maišydami 3–4 minutes. Nukelkite nuo ugnies ir palikite pastovėti 45 min arba kol atvės.
  2. Į indelį įmuškite kiaušinius ir juos išplakite. Kitame inde sumaišykite miltus su citrinos žievele, apelsino žievele, kepimo milteliais ir cinamonu.
  3. Į atvėsusį puodą su prieš tai virtais džiovintais vaisiais sudėkite kiaušinius, riešutus, kiaušinius ir miltus su priedais.
  4. Viską sudėkite į kepimo indą ir kepkite 160 °C temperatūroje apie 50 min. Po to uždenkite pyrago viršų folija, kad per daug neapskrustų ir kepkite dar 30 min.
  5. Iškepusį pyragą palikite atvėsti ir geriausia jį valgykite kitą dieną.

Skanaus!

Jums gali patikti