fbpx

Maistas, pavasarį suteiksiantis energijos (+glotnučių receptai)

BNS Spaudos centro informacija

Tema: glotnučių receptai.
Receptai: spauskite čia.

***

Pirmosiomis pavasario dienomis dažniau atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas. Žmonės bando keisti mitybos įpročius ir šiuo metu daugiau dėmesio pradeda kreipti į tai, ką perka ir deda į savo lėkštes. Norintiems pasiekti geriausių rezultatų specialistai pataria rinktis sezonines daržoves ir praturtinti pavasarinį racioną vitamino D turinčiais produktais.

Sezoniški produktai – visada puikus pasirinkimas

„Kiekvieną sezoną turime valgyti visavertiškai ir sveikai – tai yra daug naudingiau nei staiga griebtis pokyčių. Tačiau pavasarį kasmet jaučiamas tarsi žmonių prabudimas iš žiemos miego, galbūt ir energijos trūkumas – tuomet labiau pradedama galvoti ir apie maistą.“, – sako gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.

Jei pavasarį pasiryžote gerinti mitybos įpročius, geriausias pasirinkimas – sezoniniai produktai.  Taip pasirinkę, pasak dietologės, niekada neprašausite pro šalį nes šviežiai užaugintos daržovės ir vaisiai visada turi daugiausia vertingų medžiagų.

Tiesa, nors vitaminai ir mineralai dažniausiai yra siejami su šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, reikėtų nepamiršti, kad jų galime rasti ir kituose maisto produktuose: kruopose, šakninėse bei raugintose daržovėse, sėklose bei riešutuose, džiovintuose, šaldytuose ar liofilizuotuose vaisiuose.

Vitaminų trūkumas pavasarį – mitas

Anot dietologės, klaidinga manyti, kad būtent po žiemos mums turėtų trūkti vitaminų, nes visais metų sezonais puikiausiai galime apsirūpinti reikalingomis maistinėmis medžiagomis – viskas priklauso nuo to, ką valgome. Tačiau vienintelis vitaminas, kurio galėtume stokoti dėl mūsų krašto geografinės aplinkos – vitaminas D.

„Jeigu žiemą šio vitamino specialiai nevartojote, racionas nebuvo juo papildytas ir šaltąjį sezoną nebuvote išvykę į šiltus kraštus – galimas vitamino D trūkumas. Būtent dėl šios priežasties pavasarį savo racioną siūlau praturtinti produktais, kurie yra gausūs vitamino D ir omega-3 riebalų rūgščių“, – sako specialistė ir priduria, kad šiuo metu turėtume valgyti daugiau žuvies: lašišos, skumbrės, dorados, silkės, tuno. Taip pat pravartu vartoti linų sėmenis, kanapių sėklas, graikinius riešutus. Į racioną turėtume nepamiršti įtraukti kiaušinių ir grybų, juose taip pat yra vitamino D.

D. Vaitkevičiūtė siūlo ir sveiką receptą, kuris puikiai tiks pusryčiams ir suteiks energijos produktyviai pradėti dieną.

Ryto glotnutis su avokadu ir bananu

glotnučio receptas
Foto: tastybg.com

Jums reikės:

  • Avokado
  • Banano
  • 2 a. š. kanapių branduolių
  • 2 a. š. tarkuoto imbiero
  • Dviejų saujų špinatų
  • 250 ml migdolų ar kito mėgstamo augalinio pieno (galite keisti ir tiesiog vandeniu, jei norite lengvesnės konsistencijos, ar įdėti ledukų)

Gaminimas:

Maisto plaktuve suplakite visus ingredientus. Viską paskaninkite kanapių sėklomis. Jeigu nepatinka jų intensyvus skonis, jas galite keisti juodosiomis sezamų sėklomis.

Greipfrutų glotnutis

Foto: onceamonthmeals.com

Jums reikės

  • 1 greipfruto
  • 2 apelsinų
  • 2 mangų
  • 4 saujų špinatų
  • 400 ml vandens

Paruošimas:

Visus vaisius nulupkite, iš mangų išimkite kaulus ir perpjaukite juos į kelias dalis. Vaisius kartu su špinatais sudėkite į elektrinį trintuvą ir užpilkite vandeniu. Tuomet viską gerai išplakite ir patiekite.

Žaliasis ananasų glotnutis su kokosų pienu

Foto: thezestkitchen.com

 Jums reikės:

  • 1 puodelio špinatų
  • 1 puodelio šaldytų ananasų
  • 1 puodelio graikiško jogurto
  • Pusės puodelio kokosų pieno

 Paruošimas:

Visus ingredientus sudėti į trintuvą ir sutrinti iki vientisos masės.

Glotnučio dubenėlis su kiviais

Foto: itscheatdayeveryday.com

Jums reikės (2 asm.):

  • 250 ml natūralaus jogurto
  • 1 banano
  • 1 kivio
  • 1 avokado
  • 1 nedidelio mango
  • 30 g šilauogių
  • 2 a. š. medaus
  • aguonų,
  • kokosų drožlių papuošimui

Paruošimas

Bananus nulupkite ir stambiai supjaustykite. Pusę jų sudėkite į elektrinį trintuvą ir supilkite jogurtą. Nuluptą avokadą supjaustykite ir taip pat dėkite į trintuvą. Pagardinkite medumi ir gerai išplakite. Išplaktą masę supilkite į dubenėlius, ant viršaus sudėkite mangų, kivių ir likusių bananų griežinėlius. Pagardinkite šilauogėmis, užbarstykite aguonomis ir kokoso drožlėmis. Skanaus!

Pabaiga: glotnučių receptai.

Jums gali patikti