Kaip paruošti maistingus ir nebrangius pusryčius?

BNS Spaudos centras

Tema: kaip paruošti maistingus ir nebrangius pusryčius
Receptai: spauskite čia.

***

Pusryčiai – neatsiejama dienos dalis. Visgi, kaip paruošti maistingus ir nebrangius pusryčius,kad dieną pradėtme ne tik sočiai, subalansuotai, bet ir taupiai verta pasinaudoti įvairiausiomis kulinarinėmis gudrybėmis. Kaip antai- gaminti iš likučių, nepamiršti rudeniškų sodo ir daržo gėrybių. Tam pritaria ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri sako, kad sumanaus ryto paslaptis – sezoniškumas ir balansas lėkštėje.

Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė ir populiaraus maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, sako, kad norint pasigaminti sočius, skanius, tačiau nebrangius pusryčius – daug fantazijos nereikia. Gamindama pusryčius ji pati dažnai panaudoja įvairiausius nuo pietų ar vakarienės likusius likučius, o jos pusryčių lėkštė neįsivaizduojama be bene kiekviename šaldytuve randamų produktų: kiaušinių, duonos, įvairiausių daržovių, kuriomis ji stengiasi mėgautis pagal sezoniškumą.

„Jeigu vasarą pusryčiams renkatės sumuštinius, jogurtą su uogomis ar granolą, tai rudenį ir žiemą racione turėtų atsirasti daugiau šildančio maisto: kruopų, košių, keptų daržovių“, – teigia ji ir dalijasi keliomis gudrybės, kuriomis ji vadovaujasi gamindama skanius ir taupius pusryčius.

Naudingi tinklaraštininkės patarimai

Svarbiausia – balansas. Pasak G. Žutautaitės, sveikiems pusryčiams turėtų galioti tos pačios taisyklės, kaip ir likusiam dienos meniu. Jeigu valgome net ir paprasčiausią sumuštinį, prie jo nepamirškime ir daržovių ar daugiau baltymų – žuvies, mėsos, kiaušinio ar tiesiog saujos riešutų.

Nepamirškite sezoniškumo. Tiek gamindama pietus, tiek vakarienę, tiek ruošdama pusryčius tinklaraštininkė į racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau daržovių. Jas ji renkasi pagal sezoniškumą. Mat, tokiu būdu ne tik valgome daugiau vietinių augintojų užaugintų sodo bei daržo gėrybių, bet ir sutaupome – sezoniniai vaisiai ir daržovės siūlomi už geriausią kainą. Todėl smidrus ji pataria valgyti pavasarį, o keptą moliūgą – rudenį.

Norite sutaupyti laiko – pasiruoškite iš vakaro. Nors pusryčius laiko vienu svarbiausių dienos malonumų, taisyklėmis jų tinklaraštininkė neapriboja – dažniausiai valgo tada, kada norisi, o skubantiems, pusryčius pataria pasiruošti iš vakaro. Užsipilti avižų košės arba išsivirti grikių. Jas G. Žutautaitė taip pat gardina įvairiausiomis daržovėmis, kiaušiniais arba pačios pasigamintomis moliūgų tyrėmis.

Pusryčiai – puikus metas sunaudoti likučius. Žuvies, mėsos, daržovių ar sūrio, pavyzdžiui, mocarelos likučiai – puikus priedas prie įvairiausių pusryčių patiekalų. Pilno grūdo sumuštinių, tortilijų suktinukų. Na, ir žinoma, kiaušinių. Visgi, netgi kepant paprasčiausią kiaušinienę galima pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, papildyti ją pievagrybiais ar kitais mėgstamais grybais, kuriuos randate šaldytuve. Taip pat ir sūriais, jau minėta mocarela, įvairiausiais žalumynais.

tradicinė kiaušinienė ar omletas kiek pabodo – visuomet galite išsikepti fritatą ar išsivirti kiaušinių be lukšto. Maisto žinovė dalijasi ir keliais paprastai paruošiamų pusryčių receptais.

Sumuštinis su šprotais

kaip paruošti pusryčius
Foto: yummytemple.com

Jums reikės:

  • mėgstamos duonos
  • majonezo
  • rūkytų šprotų
  • plonai pjaustytų vyšninių pomidorų
  • marinuotų svogūnų
  • daug kalendros ir krapų
  • citrinos žievelės ir aitriosios paprikos dribsnių

Gaminame:

Ant duonos tepame majonezą, dedame šprotus, pomidorus, svogūnus – viską papuošiame žalumynais ir apibarstome citrinos žievele ir aitriosios paprikos dribsniais. Skanaus!

Lapiniame kopūste kepti kiaušiniai

Foto: Spice ‘N Pans

Jums reikės:

  • lapinio kopūsto
  • šlakelio aliejaus
  • susmulkinto svogūno ir kelių skiltelių česnako
  • kelių kiaušinių

Gaminame:

Nupjauname kietuosius lapinio kopūsto kotus, nuplikome juos verdančiu vandeniu. Nusunkiame vandens perteklių ir kiek pasmulkiname kopūstą. Dedame į keptuvę, kurioje jau čirška svogūnas ir česnakas. Įmušame kiaušinius, pagardiname mėgstamais prieskoniais, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame iki pageidaujamos kiaušinio konsistencijos.

Moliūgų košė

Foto: sunwarrior.com

Vienai porcijai reikės:

  • 50 g avižinių dribsnių
  • 1-2 v. š. moliūgų tyrės 100-150 ml
  • migdolų arba kito mėgstamo pieno
  • žiupsnelio kvapiųjų pipirų
  • 1/3 a. š. cinamono
  • Po žiupsnelį: muskato miltelių, malto gvazdikėlio, imbiero miltelių, druskos, vanilės esencijos

Gaminame:

Puode įkaitiname migdolų pieną, jam užvirus, suberiame avižinius dribsnius. Po 3 minučių virimo, į verdančią košę sudedame moliūgų tyrę ir visus prieskonius. Košę gerai išmaišome ir leidžiame dar kelias minutes pavirti. Serviruojame su mėgstamais riešutais, moliūgo sėklomis, apšlakstome klevų sirupu.

Skanaus!

Jums gali patikti

Norėdami Jums suteikti aukščiausio lygio paslaugas ir suasmeninti Jūsų patirtį mūsų svetainėje, naudojame slapukus. (angl. „cookies“). Plačiau apie tai: privatumo politika

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close