Bene visiems gyventojams Velykos asocijuojasi su margučiais ir su šokoladiniais saldumynais. Tačiau tik nedaugelis pasidomi kaip šios gėrybės atsirado ant šventinio stalo. Kiaušiniai, pavyzdžiui, dažnai gaunami iš ankštuose narvuose kenčiančių vištų. Didelė dalis šokolado gamyboje naudojamų kakavos pupelių auginamos naikinant atogrąžų miškus, siekiant užsitikrinti naujus žemės plotus ir padidinti derlių. Todėl artėjant Velykoms „Lidl Lietuva“ pakvietė pirkėjus susipažinti kaip ženklinami etiškai užauginti produktai, kad Velykų vaišės būtų ne tik gardžios, bet ir nekenktų aplinkai.
Vištų kiaušiniai
Kasdien dėl prastų laikymo sąlygų kenčia milijonai kiaušinius perinčių vištų. Todėl, esant galimybei, reikėtų rinktis tuos kiaušinius, kurie buvo išperėti paukščiams rodant didžiausią dėmesį. Pasak gyvūnų gynėjų organizacijos „Tušti narvai“ vadovo Tomo Byčkovo, kiaušinių ženklinimą perprasti yra nesunku.
- Ekologiškai ir laisvai laikomų vištų kiaušiniai yra žymimi 0 ir 1 numeriu, o tai reiškia, kad paukščiai gali patenkinti daugiau savo natūralių poreikių, turi galimybę išeiti į lauką, gauti saulės šviesos.
- Ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai žymimi 2 numeriu, jos turi daugiau erdvės, nei narvuose, gali judėti po paukštidę.
- Narvuose laikomų vištų kiaušiniai pažymėti 3 numeriu, o juos perinčios vištos dažniausiai yra laikomos ankštuose narvuose, kuriuose net negali išskleisti savo sparnų.
Šokoladas
Į kakavos auginimą ir eksportavimą yra įsitraukęs bene visas Vakarų Afrikos regionas. Didžiausia kakavos dalis yra auginama mažose šeimos plantacijose, neefektyviai ir naudojant archajiškus metodus. Dėl šių priežasčių yra naikinami atogrąžų miškai, siekiant užsitikrinti naujus žemės plotus ir padidinti derlių. Perkant šokoladą, kuris yra pagamintas iš sertifikuotos kakavos, prie pokyčių šioje industrijoje gali prisidėti kiekvienas iš mūsų.
Suprasti, ar šokoladas buvo pagamintas tvariai ar ne – visai nesudėtinga. Ant skanėsto pakuočių tereikia ieškoti specialių ženklų, nurodančių pagal kokią programą yra sertifikuojama kakava. Tai gali būti tokios kakavos sertifikavimo programos kaip „Fairtrade“, UTZ arba „Rainforest Alliance“. Šios organizacijos kelia aukštus reikalavimus kakavos augintojams dėl aplinkos tausojimo, tinkamų darbo sąlygų sudarymo, taip pat sudaro galimybes augintojams, jų šeimoms ir darbuotojams mokytis ir gauti geresnį atlygį.
Pabaiga: kaip ženklinami etiškai užauginti produktai?