Duoninėje ar šaldytuve: atsakė, kur laikyti kepinius, kad švieži išliktų ilgiau

BNS Spaudos centras

Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu žinoti, kur laikyti kepinius. Vieni tam renkasi duoninę, kiti šaldytuvą – o kuris pasirinkimas geresnis? Tai, kad patys įvairiausi švieži kepiniai yra neatsiejama lietuvių kasdienio pirkinių krepšelio dalis 

Gudrybė, kaip išsaugoti sausainių traškumą

Prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray sako, kad dauguma kepinių švieži išlieka laikomi kambario temperatūroje. Pasak jo, ši taisyklė galioja ką tik iškeptiems sausainiams, keksiukams, įvairiausiems pyragaičiams, duonai. Sandariuose induose, kambario temperatūroje šie kepiniai švieži išlieka iki 5 dienų.

„Į indą su sausainiais įdėkite duonos riekę – ji sugers perteklinę drėgmę, todėl sausainiai išliks traškesni. Įvairiausi pyragai kambario temperatūroje gali būti laikomi 2–3 dienas. Pyragą tereikia suvynioti į maistinę plėvelę, kuri neleis jam džiūti. Tiesa, pyragus su įvairiausiais glaistais reikėtų laikyti šaltai. Jei uždėsite plėvelę, ji neleis glaistui sugertų kitų, šaldytuve esančių maisto produktų kvapų“, – pataria T. Lauvray.

Jei norite ilgiau palaikyti keksiukų šviežumą, juos įsukite į popierinį rankšluostį ir sudėkite į sandarų indą. Visiškai kitokia taisyklė galioja lietuvių pamėgtiems kruasanams. Pasak T. Lauvray, sviestinius raguolius geriausia suvalgyti tą pačią dieną. Tačiau jeigu to padaryti nespėjote, sudėkite juos į šaldytuvą, o kai užsimanysite – greitai pašildykite orkaitėje. Šaldytuve kruasanus patariama laikyti iki 5 dienų.

Juodos duonos galiojimo laiką pratęsite šaldytuve

Kalbant apie duoną, jeigu jos nusipirkote daugiau, arba matote, kad jos per kelias dienas nesuvalgysite – laikykite ją šaldytuve. Taip apsaugosite duoną nuo galimo pelėsio. Tiesa, T. Lauvray pabrėžia, kad ši taisyklė galioja tik juodai duonai. Laikoma šaldytuve ji tinkama vartoti išlieka daugiau nei savaitę. Tuo tarpu prancūziški batonai, itališkos čiabatos ar kitos panašios duonos rūšys šaldytuve gali greičiau išdžiūti ir tapti kietos, todėl jų šaltai geriau nelaikyti. Jas geriausia suvartoti kuo greičiau.

Įvairiausios rūšies duona puikiai tinka ir šaldymui. Pasak „Iki“ atstovo tai geriausia daryti duoną supjausčius riekėmis. O užsimanius sumuštinio – duonos riekę paprasčiausiai įdėti į skrudintuvą ar orkaitę. Šaldiklyje duonos riekeles laikyti geriausia iki 4–6 mėnesių.

 

Jums gali patikti

Norėdami Jums suteikti aukščiausio lygio paslaugas ir suasmeninti Jūsų patirtį mūsų svetainėje, naudojame slapukus. (angl. „cookies“). Plačiau apie tai: privatumo politika

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close