Prieskoninės žolelės: kokias rinktis peršalus, o kokias – norint lengviau užmigti?
BNS Spaudos centras
Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles. Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina bei papuošia maistą, bet ir yra ypač naudingi sveikatai.
Prižiūrėti – paprasta
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad šviežios prieskoninės žolelės ne tik atskleidžia įvairiausių patiekalų skonį, bet ir turi gydomųjų savybių. Jose gausu antioksidantų, eterinių aliejų bei vitaminų. Reguliariai naudojamos žolelės padeda stiprinti organizmą, pašalinti toksinus bei išvengti nemalonių susirgimų. Be to, jas auginti namuose labai paprasta.
„Auginti prieskonines žoleles yra tikrai lengva. Jei įsigijote augalą prekybos centre, kuriame jis nebuvo laikomas šaldytuve, parsinešus į namus, vazonėlį galite iškart pastatyti tiesiog ant palangės. Jums tereiks du kartus per savaitę augalą palaistyti paprastu vandeniu iš čiaupo“, – J. Sabaitienė.
Anot jos, vegetariškiems patiekalams pravers visos šviežios žolelės, kurios suteiks pikantiškumo ir nuostabaus aromato. Mėsos patiekalus galima gardinti rozmarinu, bazilikais, petražolėmis, čiobreliais. Žuvies patiekalams itin tinka petražolės, rozmarinas, bazilikas ir mėta. Desertai su pipirmėte, mėta ir čiobreliais – puikus pasirinkimas mėgstantiems ryškius ir išskirtinius skonius.
Prekybos tinklo „Iki“ atstovė įvardijo ir daugiau populiariausių šviežių prieskoninių žolelių gerųjų savybių bei papasakojo apie jų panaudojimo galimybes.
Kiekviena žolelė – skirtinga nauda
Rozmarinas. Ši šviežia prieskoninė žolelė – ne tik virtuvės puošmena. Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas. Kulinarijoje ši žolelė nuo senų laikų naudojama gardinant picą, makaronus, įvairius apkepus. Taip pat rozmarinas itin dera jautienos patiekaluose. Šios žolelės tikrasis skonis atsiskleidžia ją pakaitinus. Vis dėlto piktnaudžiauti rozmarinu nereikėtų, mat juo gardinamas patiekalas gali tapti kartokas.