fbpx

Ridikėlių salotos: pavasariškai gaivūs vitaminai lėkštėje (receptas)

BNS Spaudos centras

Ridikėliai – vienos pirmųjų pavasario daržo gėrybių, ryškiai rausva spalva papuošiančios įvairius patiekalus. Jų traškumas paįvairina salotas, sumuštinius, o pati daržovė gali tapti puikiu ir pigiu garnyru pagrindiniam patiekalui. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ridikėliuose rasime vitamino C, folio rūgšties ir kitų naudingųjų medžiagų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi ką galima pagaminti iš ridikėlių. Tikras atradimas – ridikėlių salotos su granatų sėklomis!

Išpopuliarėjo senovės Graikijoje

Ridikai – dar senovės civilizacijose valgyta daržovė, kilusi iš Rytų Azijos. Ankstyviausiai Europoje juos pradėjo kultivuoti senovės Graikijoje gyvenę žmonės, o kiek vėliau skirtingos ridikų rūšys išplito po visą Europos žemyną. Apie XIV a. jie pasiekė ir Lietuvos didikus, kurie vartojo ridikus šalia šiam kraštui įprastų daržovių. Tiesa, tuomečiai ridikai itin skyrėsi nuo dabartinių: jie buvo rudos spalvos, pailgi ir savo išvaizda labiau priminė ropes.

Dabar mums pažįstamos išvaizdos ridikėlius dar XVI a. pirmieji pradėjo kultivuoti Nyderlandų gyventojai. Kiek vėliau iš jų šią tradiciją perėmė Prancūzijos ir Anglijos aristokratai. Istoriniai šaltiniai atskleidžia, kad šių šalių didikai buvo taip susidomėję skirtingomis ridikų rūšimis, kad kaskart stengdavosi išvesti naują. Jei procesas pavykdavo – duodavo jai savo giminės vardą. Dėl šios priežasties Europoje iki šių dienų yra vartojami ne tik puikiai lietuviams pažįstami rožinės spalvos ridikėliai, bet ir balti ar rudi šios daržovės atitikmenys.

Ridikėliai turi daug naudingųjų medžiagų

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, pavasarį ridikėliai senųjų Europos gyventojų valgyti ne be priežasties. Juose gausu vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. „Ridikėliuose rasime vitamino C, folio rūgšties ir antioksidantų, kurie stiprina mūsų organizmo gynybines galias bei imunitetą. Taip pat juose esantis fosforas, cinkas ir B grupės vitaminai padeda rūpintis oda. Ridikėliai dar yra puikus antocianinų – flavonoidų, suteikiančių jiems spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis. Antocianinai pasižymi išskirtine savybe – rūpinasi mūsų venomis ir arterijomis, daro jas elastingas ir saugo nuo uždegimo. Valgydami visų rūšių raudonos ar mėlynos spalvos vaisius ir daržoves gausime pakankamai šių sveikatai palankių flavonoidų“, – sako gydytoja dietologė.

Gydytoja primena, kad per dieną reikėtų suvalgyti bent po penkis vaisius ar daržoves, o tarp jų gali atsidurti ir ridikėliai. Tiesa, ekspertė atkreipia dėmesį, kad prieš tai reikėtų juos tinkamai išsirinkti. „Ridikėlius derėtų valgyti kietus, nesulūžusius, ryškiai raudonos spalvos, o minkštus ar su gelsvu pagrindu išmesti. Geriausiai išsilaiko tie ridikėliai, kurie išsaugo savo lapus. Juos taip pat galima dėti į salotas ar žaliuosius kokteilius. Gerai nuplautus ridikėlius galima valgyti žalius, kai jie yra labai švieži, būna traškūs, todėl tai gali būti ir sveikas užkandis tarp valgymų“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė. Ridikėlių salotos – puikus būdas suvalgyti šių daržovių daugiau!

Ridikėliai pritaikomi daugelyje Europos virtuvių

Nors ridikėliai išsiskiria savo iš karto atpažįstamu skoniu, juos galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Pasak O. Suchočevos, jie gali tapti ir išskirtiniu vakarienės akcentu, ir puikiu pusryčių ingredientu.

„Ridikėlių panaudojimo būdų, kaip ir jų rūšių, yra visa galybė. Pavyzdžiui, prancūzų tradicinės virtuvės patiekale jie valgomi žali, tiesiog su duona, sviestu ir druska. Tuo tarpu korėjietiškoje ir japoniškoje virtuvėse jie yra marinuojami su kitomis daržovėmis ir tampa puikiu garnyru žuvies ar mėsos patiekalams. Norintys paeksperimentuoti ridikėlius gali kepti ant grilio ir patiekti šalia kepsnio arba panaudoti juos gaminant čili sriubą“, – siūlo ekspertė.

Specialistė kviečia prisiminti itališkos virtuvės įkvėptas ridikėlių salotas su granatų sėklomis ir salierais. (beje, salierus galite užsiauginti ir vazone! )

RECEPTAS 

Ridikėlių salotos su granatų sėklomis ir salierais 

Salotoms reikės:

  • 8 vnt. raudonųjų ridikėlių;
  • 1/4 vnt. mažo nulupo saliero;
  • 50 g kietojo sūrio;
  • 6 a. š. granato sėklų;
  • Kelių nuskintų šakelių petražolių lapų.

Padažui reikės:

  • Alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. š. baltojo balzaminio acto. 

Gaminimo eiga:

  1. Norėdami paruošti padažą, suplakite 4 v. š. aliejaus su balzaminiu actu ir prieskoniais.
  2. Nuplaukite ridikėlius ir plonai supjaustykite daržovių pjaustykle. Bulvių skustuvu nuskuskite salierus, juostelėmis supjaustykite kietąjį sūrį. Viską sumaišykite su granatų sėklomis ir petražolėmis ir iš lėto užpilkite padažą.

Daugiau salotų idėjų su granatų sėklomis rasite čia!

Skanaus!

Jums gali patikti