Užkandžiai iškylai: ką pasiimti, o ką palikti namuose? (receptas)
BNS Spaudos centras
Išsiruošus į gamtą ir įsisvajojus apie sočią vakarienę, kartais galima sulaukti siurprizų: staiga paaiškėja, kad puikiai atrodančios salotos, pabuvusios karštyje, sugedo, o desertas ištižo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pabuvę karštyje kai kurie produktai ne tik praranda gerą išvaizdą, bet ir tampa kenksmingi vartoti. Tad norint pasimėgauti skaniu ir šviežiu maistu, užkandžiai iškylai turėtų būti gerai apgalvoti.
Nepamirškite daržovių, vaisių ir uogų
Nors ruošdamiesi į gamtą dažniausiai galvojame, kiek ir kokios mėsos pasimarinuosime kepsniams, gydytoja dr. E. Gavelienė siūlo pasiimti kuo daugiau įvairių daržovių ir vaisių. Jie, be visų puikių savo savybių, karštymečiu itin naudingi. „Įvairiaspalviai vaisiai, uogos ir daržovės ne tik suteiks būtinų vitaminų, mineralų, bet ir padės apsaugoti organizmą nuo dehidratacijos. Be to, vyšniniai pomidorai, agurkų ir morkų lazdelės bei paprikų juostelės patogios valgyti net ir mažiems vaikams. Tai puikūs užkandžiai iškylai! Taip pat svarbu nepamiršti pasiimti nemažo kiekio švaraus vandens: ne tik gerti, bet asmens higienai bei vaisiams ar daržovėms nuplauti.“
Iškylaujant dažnai apsinuodijama nepakankamai iškeptais mėsos kepsniais, gaminamais ant laužo bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, įvairiais desertais su kremu, mišrainėmis su grietine ar majonezu. „Šiltai laikomi arba transportuojami greitai gendantys maisto produktai tampa apsinuodijimų priežastimi. Tad vertėtų užkandžius iškylai rinktis tokius, kurie lėčiau genda šiltesnėje temperatūroje – sūrį, alyvuoges, vynuoges, duonos lazdeles. Maistą ruoškite atskiromis porcijomis: įsitikinkite, kad jį paprasta valgyti rankomis ir jis greitai negenda būdamas lauko temperatūroje“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė siūlo iškylos maistą transportuoti šaltkrepšyje, o jo neturint, galima iš anksto užsišaldyti vandens buteliukus ir juos sudėti į krepšį. Maisto produktus geriau vežti sandariai uždaromuose induose, o ne plastikiniuose ar popieriniuose maišeliuose. Taip pat svarbu saugoti visus krepšius su maistu nuo tiesioginių saulės spindulių.
RECEPTAS
Iškylos sumuštinis (4 porcijos)
Sumuštiniui reikės:
- 8 riekelių skrudintos duonos;
- 8 vnt. keptų marinuotų paprikų;
- 2 vnt. jaunų cukinijų;
- 20 ml aliejaus kepimui;
- 4 vnt. avokadų;
- 4 saujų gražgarsčių.
Brokolių kremui reikės:
- 2 vnt. brokolių;
- 2 skiltelių česnako;
- 60 ml alyvuogių aliejaus;
- 4 šaukštų Tahini pastos;
- 2 saujų baziliko;
- 2 saujų petražolių;
- druskos, maltųjų juodųjų pipirų – pagal skonį.
- žiupsnelio čili pipirų;
Gaminimo eiga:
- Užvirinkite vandenį ir įberkite druskos. Suberkite supjaustytus žiedynais brokolius, juos virkite 3 min., nusausinkite ir nedelsdami sudėkite į ledinį vandenį.
- Sutrinkite brokolių gabalėlius, sumaišykite su aliejumi, česnaku (išspaustu per česnako spaustuvą), čili pipirais, druska ir juodaisiais pipirais iki tirštos konsistencijos. Tada įmaišykite Tahini pastą ir smulkintus žalumynus.
- Kol brokoliai vėsta, cukiniją supjaustykite griežinėliais, juos iš abiejų pusių aptepkite aliejumi ir apkepkite keptuvėje.
- Riekeles ištepkite brokolių kremu. Ant apatinės riekelės išdėliokite papriką (supjaustytą griežinėliais), cukiniją, avokadą (mažą, prinokusį, griežinėliais) ir salotas, užvoškite kitą riekelę. Sumuštinį įvyniokite į kepimo popierių ir palikite kelioms valandoms įmirkti.
Skanaus!
Daugiau užkandžių iškylai idėjų rasite čia.