Varškės apkepas paprastai: kaip jį kepdavo mamos?
Naudingų naujienų namai
Varškės apkepas be jokios abejonės vienas tų lietuviškų patiekalų, be kurio neužaugo nei vienas vaikas. Ir visai nesvarbu, ar Jūs buvote didelis varškės apkepo gerbėjas, ar suraukdavot nosį kodėl šiandien ne makaronai, jo kvapas daugeliui primena vaikystę ir jaukią mamos virtuvę, kur atbėgę alkani iš lauko pajusdavom nepaprastą namų gerumą. Šiandien daugelis mamų šį patiekalą prisimena sukdamos galvas ką pagaminti savo vaikams negaištant daug laiko prie keptuvės.
Varškės apkepas – Lietuvos kulinarinis paveldas
Varškės apkepas turi gilias tradicijas. Varškė, pagrindinis šio apkepo ingredientas, senovės Lietuvoje buvo laikoma itin vertingu maisto produktu. Jau ankstyvaisiais viduramžiais Lietuvos virtuvėje grūdai, daržovės ir pieno produktai buvo gausiai vartojami, o varškė vertinta kaip baltymų šaltinis.
Pirmieji užrašyti varškės apkepo receptai randami XVIII a. Lietuvos virtuvės knygose. Šis apkepas tapo populiariu dėl savo paprastumo ir skonio. Pagrindiniai ingredientai – varškė, kiaušiniai ir cukrus – buvo lengvai prieinami ir labai mėgstami.
Varškės apkepas ir šiandien išlieka svarbi Lietuvos kulinarinio palikimo dalis. Skirtinguose Lietuvos regionuose jis gali būti šiek tiek skirtingo skonio ir tekstūros, nes kiekviena šeimininkė turi savo pamėgtą ir ištobulinintą receptą, pritaikytą namiškių skoniui. Vieni mielai valgys jį su grietine, kiti su uogiene, treti su kisielium.
Vėl nežinote ką gaminti pietums ar vakarienei? Prisiminkite vaikystę ir iškepkite šį papratą bet gardų varškės apkepą, iš mamos virtuvės receptų.
Varškės apkepas paprastai:
RECEPTAS
Reikės:
- 200 g. varškės;
- 1 Kiaušinis;
- 2 šaukštai cukraus;
- Žiupsnelis druskos;
- 200 ml pieno;
- 2 šaukštai manų (galima naudoti spelta manų kruopas);
- 50 g. sviesto;
Gaminimas:
- Pirmiausia manų kruopas užpilame kambario temperatūros pienu, paliekame pabrinkti.
- Varškę pertriname, mušame kiaušinį, druską, cukrų ir viską išmaišome.
- Sviestą išlydome ir atvėsiname.
- Manus ir atvėsusį sviestą supilame į varškės masę ir gerai išmaišome.
- Gautą masę dedame į sviestu pateptą skardą.
- Įkaitiname orkaitę iki 195 laipsnių ir kepame kol gražiai paruduos. Priklausomai nuo apkepo storio, paprastai 45-50 min.
Pagardintas grietine šis varškės apkepas puikiai dera su spanguolių ar vyšnių kisielium. Skonis kaip pas mamą namuos!
Patiko šis receptas? Išbandykite ledus su varške!
Skanaus!