Virtiniai su grybais: Kūčioms tokius ruošia V. Radzevičiaus uošvė

BNS Spaudos centro informacija

Tema: virtiniai su grybais.
Receptas: spauskite čia.

***

Kalėdinis laikotarpis – tai susitikimų su artimaisiais metas, kai prisimenamos šeimos tradicijos, o iš namų virtuvės sklinda gardžių patiekalų kvapai. Kone kiekviena lietuvių šeima turi savo iš kartos į kartą paveldimus Kūčių patiekalų receptus. Ne išimtis ir keliautojo bei žurnalisto Vytaro Radzevičiaus šeima: ant jos šventinio stalo kiekvieną žiemą garuoja uošvės virtiniai su grybais. Šį nesudėtingą receptą kulinaras rekomenduoja išbandyti ir kitiems.

virtiniai su baravykais
Vytaras Radzevicius, foto: integrity.lt

Švenčių neįsivaizduoja be grybų 

Keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius pasakoja, kad per šventes jų namuose karaliauja grybai, o visų grybų karalius – baravykas: „Jis būna patiekiamas įvairiomis formomis: džiovintas, marinuotas, konservuotas. Ant šventinio stalo džiovintus grybus ruošiame su silke, o konservuotus tiesiog padedame ant stalo. Konservuotus grybus visada naudoju ir savo „šabalbonų“ (pupelių) mišrainėje. Tai nebūtinai turi būti baravykai, tinka ir kazlėkai ar kiti grybai. Dar vienas dalykas, be kurio neapsieina mūsų šeimos Kūčių stalas –  mano uošvės ruošiami virtiniai su džiovintų grybų įdaru ir svogūnais“, – sako keliautojas ir prisipažįsta, jog receptas skamba sudėtingiau nei iš tiesų reikia įdėti pastangų jį gaminant.

V. Radzevičius pats mėgsta ir grybauti, tai daro nuo ankstyvo pavasario iki rudens. „Mano žmonos mergautinė pavardė Grybaitė, tad esu priverstas grybauti, – juokiasi žurnalistas. – Tiesa, nelaikau savęs geru grybautoju, nes žmona, kai eina paskui mane, surenka daugiau grybų negu randu aš. Nepaisant to, grybauju nuo pat ankstyvo pavasario, kai atsiranda bobausiai, iki rudens, kai galima prisirinkti žaliuokių“. Anot jo, žaliuokės yra labai smėlėti grybai, todėl juos svarbu labai gerai nuplauti.“

Vytaro mama žaliuokes raugindavo, suslėgdama su druska ir juodaisiais pipirais: „Tokį patiekalą galima valgyti bet kuriuo metų laiku.“

Maistingas produktas, kuriuo nereikėtų piktnaudžiauti

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grybai yra vienas iš ilgą vartojimo istoriją turinčių produktų. Su jais siejama ir įdomių faktų. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje ir Romoje grybai buvo vadinami dievų maistu ir duodami kariams prieš žygius, kad sustiprintų jų organizmą, o Kinijoje iki šių dienų grybai priskiriami prie sveikatai palankių produktų.

„Grybai yra aromatingi, todėl suteikia maistui specifinį aromatą. Tas kvapas skatina ir virškinimo sulčių išsiskyrimą, taip paruošdamas virškinimo sistemą darbui. Be to, grybuose labai mažai riebalų ir daug sveikatai naudingų medžiagų, pavyzdžiui, skaidulų ir mikroelementų. Grybus galime vadinti B grupės vitaminų šaltiniu, taip pat juose randama vitamino E, geležies, vario, kalio, cinko, folio rūgšties. Dėl šių maistinių medžiagų grybus rekomenduojama valgyti tiems, kurie atsisako gyvūninės kilmės produktų“, – pataria E. Gavelienė.

Tiesa, nepaisant visų grybų naudingųjų savybių, tai yra vienas tų maisto produktų, kuriuo galima apsinuodyti, todėl grybus reikėtų kruopščiai atrinkti. Taip pat grybais nereikėtų piktnaudžiauti, nes jų sudėtyje yra skaidulų, kurias žmogaus organizmas virškina sunkiau: „Suvalgius didesnį grybų kiekį žmogus gali jaustis apsunkęs, o kartais jie sukelia ir nemalonius virškinimo sistemos jutimus: pykinimą, pilvo skausmus. Be to, yra grybams alergiškų žmonių, todėl prieš juos valgant reikia pažinti savo organizmą ir skanauti po truputį.“

E. Gavelienė taip pat pastebi, kad grybai retai valgomi kaip atskiras produktas, dažniausiai iš jų ruošiami patiekalai su gyvūninės kilmės riebalais: spirgučiais, sviestu ar grietinės padažu. Taip paruošti grybai tampa sveikatai nepalankių riebalų šaltiniu. „Šventiniai patiekalai su grybais gali ir turi būti ant Kūčių stalo, nes tai tradiciniai patiekalai, bet juos skanaujant taip pat reikėtų nepamiršti saiko“, – primena E. Gavelienė.

Tuo tarpu žinomas keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius kviečia per šventes namuose pasigaminti Virtinių su grybais ir dalinasi nenuviliančiu savo uošvės receptu.

Virtiniai su džiovintais grybais

virtiniai su baravykais
Foto: naunau.lt

 

Tešlai reikės:

  • 3 stiklinės miltų
  • 3 valgomų šaukštų aliejaus
  • 1 stiklinės karšto sūdyto vandens

 Įdarui reikės:

  • Džiovintų baravykų
  • Kepinto svogūno
  • Druskos

Padažui reikės:

  • Kepinto svogūno
  • Saulėgrąžų aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Miltus suberkite į didelį dubenį, supilkite aliejų ir karštą pasūdytą vandenį.
  2. Šaukštu gerai išmaišykite masę.
  3. Tešlą gerai išminkykite. Ji turi būti elastinga, nelimpanti prie rankų ir stalo. Iškočiokite tešlą ir stikline suformuokite apskritimus.
  4. Džiovintus baravykus smulkiai supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  5. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Suberkite grybus ir toliau kepkite maišydami.
  6. Iškepusią masę dėkite ant paruoštos virtinio tešlos ir kruopščiai užlankstykite šakute.
  7. Virtinius dėkite į verdanti pasūdytą vandenį ir virkite apie 7-8 minutes.
  8. Tuo metu pasiruoškite padažą: smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite saulėgrąžų aliejuje.
  9. Virtinius su baravykais skanaukite sumaišytus su šiuo padažu.

Skanaus!

Pabaiga: virtiniai su grybais.

Jums gali patikti

Norėdami Jums suteikti aukščiausio lygio paslaugas ir suasmeninti Jūsų patirtį mūsų svetainėje, naudojame slapukus. (angl. „cookies“). Plačiau apie tai: privatumo politika

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close