fbpx

Žalioji gaspačo sriuba vietoj šaltibarščių: kai norisi kažko naujo

BNS Spaudos centras

Iš pradžių žalioji gaspačo sriuba buvo gaminama sutrinant duoną, česnaką, alyvuogių aliejų ir actą, dažnai su pomidorais. Tai buvo valstiečių sriuba, kurią karštais vasaros mėnesiais valgydavo ūkininkai. Šiais laikais – tai ir madingų vėlyvųjų pietų patiekalas, ir naminio meniu paįvairinimas. Be to, dabar yra išties įvairių šaltsriubės variacijų: nuo pigesnės pomidorinės iki paruoštos iš žaliųjų daržovių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tokios daržovės, pavyzdžiui, avokadai, agurkai, salierai ir špinatai teikia daugybę sveikatai palankių medžiagų, įskaitant svarbiausius vitaminus, mineralus, antioksidantus ir ląstelieną. 

Visokeriopa nauda organizmui

Daugelio daržovių ryški žalia spalva yra vizualiai patraukli ir dažnai asocijuojasi su šviežumu ir sveikumu. Be to, jos būna įvairios tekstūros  –  nuo traškių (pvz., salotų lapai ir agurkai) iki švelnių lapinių (pvz., špinatai ir lapiniai kopūstai), o visos jos gali būti ruošiamos ir įtraukiamos į patiekalus įvairiais būdais, įskaitant salotas, troškinius, pikantiškus ir net saldžius kepinius, pusryčių kokteilius ir pan.

Gydytoja dietologė pažymi, kad žaliosios daržovės yra gausus svarbiausių vitaminų ir mineralų šaltinis. Jose įprastai didelis kiekis vitamino A, C, K, įvairių B grupės vitaminų ir kalcio, kalio, magnio bei geležies.

„Taip pat daugelyje žaliųjų daržovių yra daug maistinių skaidulų, kurios palengvina virškinimą, reguliuoja žarnyno judesius ir padeda palaikyti sveiką svorį, nes skatina sotumo jausmą. Dar randama ir antioksidantų, tokių kaip beta karotinas, liuteinas, zeaksantinas ir flavonoidai. Šie junginiai padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme, mažina oksidacinį stresą ir lėtinių ligų, pavyzdžiui, vėžio bei širdies ligų riziką“, – aiškina gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė priduria, kad brokoliai bei lapiniai kopūstai ypač naudingi kaulų sveikatai, mat juose gausu kalcio, vitamino K ir kitų maistinių medžiagų, o dėl bendrai žaliosiose daržovėse esančių antioksidantų gerinama odos bei akių būklė.

Ne tik pikantiškų, bet ir saldžių patiekalų gamybai

Nors žaliąsias daržoves įprastai asocijuojasi su sveikuoliškais pikantiškais patiekalais, jos neabejotinai gali tapti ir gardžių pigesnių desertų ingredientu. Vienas iš būdų – panaudoti žaliąsias daržoves gaminant pyragus ar keksiukus. Pavyzdžiui, špinatus arba cukinijas galima smulkiai sutarkuoti ir įmaišyti į pyragų tešlą, kad desertai būtų drėgni ir aromatingi. Panašiai avokado tyrę galima naudoti vietoj sviesto ar aliejaus pigesnių pyragėlių receptuose, suteikiant kreminės konsistencijos ir sodrumo. Kitas būdas naudoti žaliąsias daržoves – įmaišyti jų į kreminius ar šaldytus desertus, pavyzdžiui, ledus, šerbetus ar kokteilius. O avokadus sumaišius su kakavos milteliais ir keliais kitais ingredientais, galima pasigaminti gardžių šokoladinių putėsių, – pasakoja prekybos tinklo  „Rimi” ekspertė O. Suchočeva.

Ji sako, kad žalias daržoves ir kitus žalėsius taip pat galima naudoti desertų puošyboje. Pavyzdžiui, šviežiais mėtų lapeliais galima papuošti tortus, keksiukus ar vaisių salotas, o plonais griežinėliais supjaustytus agurkus galima naudoti sūrio pyragaičiams, panakotų papuošimui, suteikiant jiems šiek tiek traškios tekstūros ir subtilaus gaivumo prieskonio.

Išsisaugokite šį receptą karštai vasaros dienai – žalioji gaspačo sriuba turės šansų nukonkuruoti net labiausiai mėgstamus šaltibarščius.

RECEPTAS

Žalioji gaspačo sriuba*

Sriubai reikės: 

  • 90 g šviežių špinatų;
  • 2 vnt. prinokusių avokadų, nuluptų ir supjaustytų;
  • 1 vnt. ilgavaisio agurko, supjaustyto 2,5 cm storio griežinėliais;
  • 3 vnt. salierų stiebų, supjaustytų 2,5 cm gabalėliais;
  • 240 g ledo kubelių;
  • 240 ml šalto vandens;
  • 60 ml laimo sulčių;
  • Druskos pagal skonį;
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga: 

  1. Virtuviniame kombaine sumaišykite špinatus, avokadus, agurkus, salierus, ledo kubelius, šaltą vandenį ir laimo sultis. Jei reikia, įpilkite daugiau vandens, kol sriuba taps norimos konsistencijos.
  2. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Supilkite į serviravimo dubenėlius. Galite papildomai papuošti pjaustytais avokadais ir (arba) agurkais.

Skanaus!

Patiko šis receptas? Daugiau šaltos sriubos receptų rasite čia.

Jums gali patikti