fbpx

Kodėl BCAA yra tokios reikalingos sportininkams?

naunau.lt

BCAA amino rūgštys yra dažniausiai sportininkų pasirenkami papildai. Buvo atlikta palyginti daug tyrimų dėl jų veikimo ir savybių, ir visi jie parodė, kad BCAA yra būtinas ,,prieskonis” mityboje, ypač sportininkams. Ką dar turėtume žinoti apie šio maisto papildo veikimą?

Kas yra BCAA amino rūgštys?

BCAA amino rūgštys, kurias dažniausiai vartoja sportininkai, yra šakotos grandinės amino rūgštys, kurių mūsų organizmas pats pasigaminti nepajėgia. Tačiau tai labai svarbios maistinės medžiagos, turinčios įtakos raumenų vystymuisi ir raumenų skaidulų rekonstrukcijai. Todėl tai yra maisto papildas, kuris turėtų būti įtrauktas į kiekvieno sportininko racioną, ypač tų, kurie nori padidinti jėgą, raumenų masę ir ištvermę.

Kokį poveikį turi BCAA?

Prieš perkant šį maisto papildą, verta pasidomėti, kam jis iš tikrųjų skirtas. Šakotosios grandinės amino rūgščių atveju pagrindinė užduotis yra paremta mūsų kūno apsauga nuo katabolinių procesų, t.y. nuo ląstelių irimo. Jei treniruojatės, norėdami padidinti raumenų masę, pagrindinis jūsų tikslas turėtų būti sustabdyti katabolizmo procesą. Vartodami BCAA amino rūgštis, aprūpiname organizmą reikiama amino rūgščių doze, kurios dėka užkertame kelią mūsų pačių raumenų irimo procesui. Todėl tai yra maisto papildas, kuris padeda mums auginti raumenų masę, o dėl savo turtingos sudėties padidina mūsų ištvermę ir daug greičiau atsinaujina.

Kaip dozuoti BCAA amino rūgštis?

Tai maisto papildas, kurį geriausia vartoti treniruočių dienomis, prieš ir po treniruotės. Prieš pradedant treniruotę reikia išgerti optimalią BCAA amino rūgščių dozę, t.y. penkis gramus. Po treniruotės rekomenduojama išgerti dar vieną šio papildo dozę. Per dieną rekomenduojama suvartoti apie dešimt gramų BCAA. Tačiau prieš nustatant tinkamą dozę, geriausia perskaityti gamintojo rekomendacijas. Intensyviai besitreniruojantys žmonės turėtų vartoti šiek tiek didesnes papildo dozes, o nereguliariai sportuojantiems jo vartoti nereikia. Verta pažymėti, kad BCAA amino rūgštis galima vartoti ir ne treniruočių dienomis. Pirmąją dozės dalį reikia gerti po pusryčių, o antrąją – prieš pat miegą.

Kam skirtos BCAA amino rūgštys?

Nors dauguma iš mūsų mano, kad BCAA amino rūgštys yra maisto papildas, sukurtas tik sportininkams, kurių tikslas – auginti raumenų masę, tačiau tai yra ingredientai, būtini visiems sportininkams, nepriklausomai nuo to, kokia sporto šaka jie užsiima. Šio papildo užduotis yra ne tik padidinti raumenis, bet ir organizmo ištvermę, o tai padeda pagerinti jūsų sportinius rezultatus. Todėl tai yra maisto papildas, tinkantis bėgikams, dviratininkams ar bet kuriems kitiems sportininkams, kurių treniruotės reikalauja didesnės ištvermės.

Jums gali patikti