Kiaulienos šonkauliai ant grilio – kokių klaidų geriau nedaryti? (+receptas)

BNS Spaudos centras

Tema: šonkauliai ant grilio.
Receptas: spauskite čia.

***

Kepsniai, šašlykai, ant žarijų kepta žuvis: jeigu šie patiekalai įsibėgėjus grilio sezonui jau spėjo pabosti – ne bėda. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, siūlo paįvairinti ant grilio ruoštų patiekalų asortimentą ir pasigaminti burnoje tirpstančius šonkaulius. Nors atrodo, kad šį patiekalą paruošti ganėtinai nesudėtinga, visgi kelios taisyklės ruošiant ypatingo skonio šonkaulius egzistuoja.

Visų pirma reikėtų tinkamai pasirinkti mėsą. Dėmesį renkantis kiaulienos šonkaulius, kaip ir bet kokios rūšies mėsą, reikėtų atkreipti ir į kvapą bei išvaizdą: mėsa turi būti blizgi, neapdžiūvusi, atrodyti sultinga: kepsninėje kepama mėsa neturi būti labai liesa – kepant grilyje riebalai išsilydys ir nuvarvės, o tai padės mėsai likti minkštai ir sultingai.

Antra – tinkamai pasiruošti groteles, ant kurių bus kepami šonkauliai. Riebalais aplipusi kepsninė ar kepimo grotelės gali sugadinti net ir geriausiai paruoštus šonkaulius, todėl prieš ruošiant šį patiekalą kepimo įrankius reikėtų nušveisti, o groteles sutepti aliejumi.

Tinkami prieskoniai ir kepimo laikas

Dar vienas svarbus dalykas, anot mėsos eksperto, tinkamas prieskonių pasirinkimas ir jų įtrinimas į mėsą. Jei naudojate sausus prieskonius, jais reikėtų tolygiai padengti šonkaulius ir stipriai įtrinti į mėsą, kad susidarytų pluta. O kad skonis būtų kuo intensyvesnis, prieskonius ant mėsos reikėtų įtrinti likus 30 minučių iki kepimo – per šį laiką jie spės puikiai įsigerti.

„Ruošdami prieskonių mišinį galite laisvai improvizuoti: prie šonkaulių itin tinka saldžiosios paprikos milteliai, malti čili pipirai, česnakų milteliai, sausos garstyčios, įvairiausios džiovintos žolelės. Ir, žinoma, druska bei juodieji pipirai“,  – pasakoja G. Bačkovas.

Jeigu šonkaulius kepate kepsninėje, anot eksperto, geriausiai tai daryti yra vidutiniškai, maždaug iki 160-180 laipsnių įkaitintame grilyje.

„Šonkauliai geriausiai iškeps, jeigu nelaikysite jų ant tiesioginės ugnies, taip pat kepimo pradžioje galite juos kepti įvyniotus į foliją, o pabaigoje ją nuėmus leisti apskrusti. Kol šonkauliai skrunda, juos galite patepti barbekiu ar kitu mėgstamu padažu – taip jie iš išorės karamelizuosis ir įgaus išskirtinio skonio. Vidutinio dydžio šonkauliai puikiai kepsninėje iškepti turėtų per 45 min. ar 1 val.“, – teigia G. Bačkovas.

Šonkaulius uždėjus ant kepsninės, mėsos žinovas pataria jos per daug nedarinėti – dažnai darinėjama kepsninė išleidžia dalį šilumos, o tai lemia temperatūrų skirtumus. Tolygioje temperatūroje kepami šonkauliai iškeps geriau ir įgaus geresnį skonį bei tekstūrą. O kai mėsa iškeps, prieš patiekiant verta leisti jai pailsėti bent 10 minučių, taip ji taps dar minkštesnė ir sultingesnė.

G. Bačkovas siūlo abejingų nepaliksiantį šonkaulių receptą, kuris patiks visiems mėsos mėgėjams.

Pikantiški kiaulienos šonkauliai

šonkauliai ant grilio
Foto: Alexandru Bogdan (unsplash.com)

Jums reikės:

  • Kiaulienos šonkaulių
  • Smulkinto česnako
  • Pašildyto medaus
  • Šaukštelio garstyčių
  • Šaukštelio apelsinų džemo
  • Šlakelio sojų padažo
  • Šaukštelio pomidorų padažo
  • Mėgstamų prieskonių

Pagaminimas:

Sumaišykite marinato ingredientus: susmulkintą česnaką, pašildytą medų, garstyčias, apelsinų džemą, sojų ir pomidorų padažus, prieskonius. Į negilų indą sudėkite kiaulienos šonkaulius ir užpilkite marinatu. Juos marinuokite šaldytuve ne mažiau kaip 6 val., vis pavartydami. Galiausiai šonkaulius išimkite iš marinato, sudėkite juos ant 180 laipsnių įkaitintos kepsninės ir kepkite apie 50 min., juos kartais patepdami pasigamintu marinatu. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pabaiga: šonkauliai ant grilio.

Jums gali patikti

Norėdami Jums suteikti aukščiausio lygio paslaugas ir suasmeninti Jūsų patirtį mūsų svetainėje, naudojame slapukus. (angl. „cookies“). Plačiau apie tai: privatumo politika

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close