Natūralus imuniteto stiprinimas: sveikata virtuvėje

BNS Spaudos centras

Į Lietuvą atėjus tikrajam rudeniui su darganomis bei vis labiau vėstant orams, neišvengiamai prasideda ir peršalimo ligų sezonas. Gyventojai atveria pinigines ir skuba įsigyti įvairių maisto papildų bei vitaminų, tikėdami, kad tai padės apsisaugoti nuo siaučiančių virusų. Visgi natūralus imuniteto stiprinimas gali būti daug  efektyvesnis ir prasmingesnis. Mitybos specialistai pastebi, kad imunitetą svarbu stiprinti ištisus metus, o tai be didelių pastangų ir išlaidų daryti gali padėti atidesnis žvilgsnis į kasdienį maisto racioną.

Sveika gyvensena – raktas į sveikatą

Natūropatinės mitybos ekspertės Tautvilės Šliažaitės-Miller teigimu, mūsų sveikata daugiausia priklauso nuo gyvensenos ir mitybos.

„Gera sveikata lemia mūsų jauseną bei apskritai – gyvenimo kokybę. Šaltuoju metų laiku padažnėja susirgimai peršalimo ligomis, todėl labai svarbu turėti stiprų imunitetą. Natūralus imuniteto stiprinimas prasideda nuo didesnio dėmesio mitybos racionui. Tuo rūpintis reikėtų visais metų laikais, o ne tik atėjus rudeniui ar jau pajutus pirmuosius simptomus”, – sako mitybos specialistė, socialinių tinklų tinklaraštininkė T. Šliažaitė-Miller. Imuniniai procesai sudėtingi ir kartais neprignozuojami, todėl imunite imuniteto nealinimo to stiprinimas prasideda nuo imuniteto nealinimo.

Vitamino C įsisavinimas priklauso nuo mitybos

Natūropatinės mitybos ekspertė pastebi, kad šaltojo sezono metu daugelis į savo racioną įtraukia daugiau vitamino C, kuris yra puikus ginklas kovoje su virusais, tačiau reikia nepamiršti vieno svarbaus aspekto.

„Vitaminas C labai svarbus mūsų imuninei sistemai. Visgi reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad šio vitamino įsisavinimas smarkiai priklauso nuo mūsų mitybos – kuo daugiau joje angliavandenių, tuo daugiau vitamino C mums reikia“, – sako T. Šliažaitė-Miller.

Kokybiški riebalai bei cinko ir vario balansas

T. Šliažaitė-Miller pataria į kasdienę mitybą įtraukti kokybiškus riebalus, tokius kaip alyvuogių, kokosų aliejus ar sviestas bei gauti priešuždegiminėmis savybėmis pasižyminčių omega-3 riebalų, kurių gausu silkėje, sardinėse, menkėje, skumbrėje ar lašišoje. Gaminant įprastus kasdienius patiekalus naudinga naudoti daugiau šviežių česnakų, imbierų ar svogūnų. Tuo tarpu vaisius dažniau vertėtų pakeisti uogomis, nes jose yra mažiau cukraus, bet daugiau sveikatai naudingų antioksidantų.

Specialistės teigimu, didžiulę įtaką mūsų imunitetui turi cinko ir vario balansas organizme. Tad natūralus imuniteto stiprinimas sunkiai įsivaizduojamas be cinko turinčių produktų, tokių kaip raudona mėsa, avinžirniai, lęšiai ir pupelės, sėklos, riešutai ar pieno produktai. Pusryčiams paruoškite avižų ar kitų grūdų košę, kuri gausi vario, paskaninkite ją sviestu, mėgstamais riešutais ar džiovintais abrikosais ir dieną pradėsite ne tik sočiai, bet ir subalansuotai.

„Prieš renkantis „sveikuoliškus” produktus, pirmiausia reiktų atsisakyti perdirbto maisto, saldumynų ir skystųjų aliejų, pavyzdžiui saulėgrąžų ar rapsų“, – akcentuoja specialistė.

Imunitetą stiprinti galima ne tik mityba, bet ir pasitelkiant specialius kvėpavimo ir tempimo pratimus.

Užklupus ligai – ilsėtis ir vengti saldumynų

Jei nuo peršalimo ar virusinių ligų apsisaugoti visgi nepavyko, T. Šliažaitė-Miller rekomenduoja daug ilsėtis ir atkreipti dėmesį į tai, kuo maitinamės sirgdami.

„Norint greičiau pasveikti svarbu maksimaliai sumažinti angliavandenių turinčių produktų, tokių kaip duona, košės, bulvės ar net bananai, vartojimą. Šiuose produktuose natūraliai gausu cukraus, leidžiančio maitintis bakterijoms ir virusams. Į mitybą rekomenduočiau įtraukti daugiau baltymų ir riebalų – kokybiška mėsa, kiaušiniai, žuvis yra ypač naudingi imuninės sistemos atsistatymui“, – pataria mitybos ekspertė.

Pasak jos, naminis kaulų, jautienos ar vištienos sultinys sergančiam žmogui pasitarnaus kur kas labiau, nei desertai, kuriais esame įpratę lepinti ligonius.

Ligas išvarantis receptas

Sveikos gyvensenos specialistė T. Šliažaitė-Miller primena, kad pats geriausias receptas imuniteto stiprinimui yra šalto vandens terapija, kurią patariama propaguoti visais metų laikais, o ypač šaltuoju metų laiku. Vienas iš paprasčiausių būdų savo kūną pratinti prie šalto vandens – mažais žingsniais ugdyti šį įprotį ir namuose maudytis tik šaltame duše.

Jeigu liga visgi užklupo, ją įveikti padės ir puikiai sušildys namuose ruošta maistinga ir kvapni sriuba.

Vištienos sriuba su lęšiais ir ciberžole.

Jums reikės: 

  • Pusės mėsos sultinio kubelio, ištirpinto 900 ml vandens,
  • 1 vištos krūtinėlės,
  • 2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus,
  • 1 nedidelio smulkiai supjaustyto svogūno,
  • ½ susmulkinto saliero stiebo,
  • 1 nuskustos ir susmulkintos morkos,
  • 1 arbatinio šaukštelio ciberžolės,
  • 1 citrinžolės stiebo,
  • 30 g susmulkintos imbiero šaknies,
  • 30 g nuplautų džiovintų žaliųjų lęšių ar kitų kruopų,
  • 30 g lapinių kopūstų.

Gaminame: 

  1. Citrinžolę sutrinkite peiliu ir sudėkite į vidutinio dydžio puodą kartu su imbieru ir sultiniu. Užvirinkite ir virkite 2 min., kol pasklis aromatas.
  2. Sudėkite vištienos krūtinėlę ir sumažinkite ugnį. Troškinkite 15 – 18 min., kol vištiena bus paruošta.
  3. Išimkite vištieną iš puodo ir leiskite jai šiek tiek atvėsti. Išimkite iš puodo citrinžolę ir imbierą.
  4. Kol vištiena troškinsis, kitame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūną, salierą ir morką. Kepkite 10 min., kol suminkštės.
  5. Įmaišykite ciberžolę, lęšius ir maišydami kepkite dar 1 min.
  6. Supilkite paruoštą sultinį, užvirinkite ir virkite 18–20 min. arba tol, kol lęšiai suminkštės.
  7. Vištieną susmulkinkite ir sudėkite atgal į puodą kartu su lapiniais kopūstais, leiskite pavirti dar 5 min. Patiekite indeliuose.

Skanaus!

Foto: <a href=”https://www.freepik.com/free-photo/autumnal-arrangement-with-vegetables-plaid_1323257.htm#query=Autumn%20good%20health%20fruit&position=3&from_view=search&track=ais”>Freepik</a>

Jums gali patikti