fbpx

Rudeninė sriuba: sveiki sezoniniai receptai

BNS spaudos centro informacija

Tema: rudeninė sriuba.
Aktuali informacija: spauskite čia.

***

Pasibaigus vasarai, didelė dalis žmonių nostalgiškai žiūri į praėjusį metų sezoną. Jis žavi ne vien saulėtomis dienomis, ilgais vakarais, bet ir šviežių vaisių, daržovių gausa. Dietistė Živilė Dumbraitė sako, kad prasidėjęs ruduo yra ne ką mažiau turtingas sveikomis ir skaniomis sezoninėmis daržovėmis bei vaisiais. Tad kokios rudens gėrybės būtinai turėtų papildyti jūsų racioną?

Nei dienos be daržovių ir vaisių

Ž. Dumbraitė, pirmiausiai primena Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendaciją kiekvienam suaugusiam žmogui kasdien suvalgyti 400–1000 g šviežių daržovių ir vaisių.

„Daržovių ir vaisių rekomenduojama valgyti santykiu 4:1, tačiau viskas priklauso nuo žmogaus gyvenimo būdo ir poreikių. Daržovės – produktas, kuris tinka pusryčiams, pietums ir vakarienei. Jei tik yra galimybė, prie kiekvieno dienos maitinimo suvalgykite bent kažkiek daržovių. Tuo tarpu vaisiai gali būti puikus priedas prie patiekalų arba kaip atskiras užkandis.“, – patarimais dalijasi specialistė.

Sveikos mitybos paslaptis – sezoniniai vaisai ir daržovės

Gardus skonis – dažniausiai šiuo kriterijumi vadovaudamiesi sprendžiame, kuriuos maisto produktus dėti į savo pirkinių krepšelius. Anot Ž. Dumbraitės, renkantis taip pat reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą, t. y. rinktis daržoves ir vaisius, kurių derlius dera tuo metu mūsų arba kaimyninėse šalyse.

„Sezoniniai vaisiai ir daržovės būna sukaupę daugiausia maistingųjų medžiagų ir vitaminų, tad juos rinktis yra sveikiausia. Su jais mes taip pat gauname organizmui gyvybiškai svarbių skaidulų, kurios užtikrina sklandų virškinimą, padeda palaikyti gerą žarnyno mikrobiotos būklę ir padeda geriau įsisavinti kai kurias medžiagas“, – sako dietistė.

Ji priduria, kad, pavyzdžiui, fermentuotos ir raugintos daržovės žmogaus organizmui taip pat yra naudingos, bet sezoninės turėtų sudaryti didžiąją dalį mūsų maisto raciono.

„Morkos, burokėliai, bulvės, pomidorai ir agurkai, svogūnai, česnakai, moliūgai, cukinijos ir kopūstinės daržovės – šios daržovės turėtų vyrauti kiekvieno žmogaus virtuvėje ir ruošiamuose patiekaluose rudenį.“, – sako Ž. Dumbraitė.

Galimų receptų įvairovė yra didžiulė, todėl, jei neapsisprendžiate kaip panaudoti rudenines daržo gėrybes, išbandykite vieną iš šių sriubų su sezoninėmis daržovėmis.

Moliūgų ir raudonųjų lęšių sriuba
rudeninė sriuba
Foto: RitaE (pixabay.com)

Jums reikės:

  • 1 v.š. + 1 a.š. alyvuogių aliejaus
  • 2 smulkiai supjaustytų svogūnų
  • 2 susmulkintų česnako skiltelių
  • maždaug 800 g moliūgo minkštimo su sėklomis
  • 100 g džiovintų raudonųjų lęšių
  • apie 50 g susmulkinto džiovinto čiobrelio
  • 1 ltr karšto vištienos ar kt. sultinio
  • žiupsnelio druskos ir cukraus
  • apie 50 g grietinės.

Kaip gaminti:

Didelėje keptuvėje įkaitinkite 1 v.š. aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepkite kol suminkštės taps auksinės spalvos. Įmaišykite česnaką, moliūgų minkštimą (be sėklų!), lęšius ir čiobrelius, tada supilkite karštą sultinį. Pagardinkite druska, uždenkite ir virkite 20–25 min., kol suminkštės lęšiai ir daržovės.

Daržovėms verdant nuplaukite moliūgų sėklas. Pašalinkite minkštimo likučius ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įkaitinkite 1 a.š. aliejaus mažoje tefloninėje keptuvėlėje ir kepkite sėklas tol, kol jos pradės šokinėti ir spragsėti. Maišykite dažnai, bet uždenkite keptuvę tarp maišymų, kad neiššoktų sėklos. Sėkloms apskrudus ir įgijus riešutinę spalvą, įberkite druskos ir žiupsnelį cukraus ir gerai išmaišykite.

Išvirtus moliūgus ir kitas daržoves suplakite mikseriu kol susidarys vientisą masės, tada sudėkite grietinę ir vėl suplakite.  Patiekite su šaukštu grietinės ir ant viršaus išbarstytomis skrudintomis sėklomis.

Kaimiška daržovių sriuba
rudeninė sriuba
Foto: kevberon (pixabay.com)

Jums reikės:

  • 1 v.š. rapsų aliejaus
  • 1 didelio svogūno
  • 2 stambiai pjaustytų morkų
  • 2 susmulkintų salierų,
  • 50 g raudonų lęšių
  • 1,5 ltr. vištienos ar kt. sultinio
  • 2 v.š. pomidorų tyrės
  • 1 v.š. smulkintų šviežių čiobrelių
  • 1 smulkiai supjaustyto poro
  • 175 g stambiai supjaustyto kalafioro
  • 1 susmulkintos cukinijos
  • 3 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių
  • ½ susmulkinto didelio šviežio kopūsto
  • 1 v.š. susmulkinto baziliko

Kaip gaminti:

Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje su dangčiu. Suberkite svogūną, morkas ir salierą ir kepkite apie 10 min., kartas nuo karto pamaišydami, kol daržovės pradės šiek tiek rusti aplink kraštus. Įmaišykite lęšius ir kepkite dar 1 min.

Supilkite karštą sultinį, įpilkite pomidorų tyrę bei čiobrelius ir gerai išmaišykite. Sudėkite porą, kalafiorą, cukiniją ir česnaką, palaukite kol užvirs, tada uždengę palikite troškintis 15 min.

Sudėkite kopūstą bei bazilikus ir virkite dar 5 min., kol daržovės suminkštės. Pagardinkite pipirais, supilkite į dubenėlius ir patiekite. Sriuba gali kelias dienas stovėti šaldytuve ir atšildyta nepraranda savo gero skonio. Skanaus!

Pabaiga: rudeninė sriuba.

Jums gali patikti