Sveikesnio gyvenimo receptai: kuo pakeisti glitimą?
BNS Spaudos centro informacija
Tema: receptai be glitimo.
Aktuali informacija: spauskite čia.
***
Glitimo netoleravimas – problema, kuri gali varginti ir nuo gimimo, ir atsirasti bėgant metams, tačiau dalis žmonių produktų su glitimu atsisako dėl noro valgyti sveikiau. Tokios tendencijos keičia ir parduotuvėse esantį asortimentą: jų lentynose atsiranda vis daugiau produktų, kuriuose yra visai nedaug arba išvis nėra glitimo.
Glitimas – ir sūryje
Nors paprastai atrodo, kad glitimo rasime tik duonos gaminiuose ar kituose miltiniuose produktuose, jo pėdsakų aptinkama ir iš pažiūros netikėčiausiuose produktuose.
„Glitimas yra baltymų mišinys, randamas kviečiuose, rugiuose, miežiuose ir su jais susijusiuose grūduose ar grūdų mišiniuose, todėl glitimo tikrai rasime duonoje, makaronuose, įvairiausiuose sausainiuose ir kituose iš miltų pagamintuose produktuose. Tačiau glitimo galima aptikti ir pačiuose netikėčiausiuose produktuose: mėlynajame sūryje, sultinio kubeliuose, sojų padaže, netgi vitaminuose“, – pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. Jei netoleruojate glitimo ir norite išvengti nemalonių pojūčių pavalgius – būtina atidžiai skaityti produktų etiketes.
Alternatyvų gausa
Šiuo metu atsiranda ir tokių vartotojų, kurie vadovaudamiesi sveiko gyvenimo tendencijomis, net ir jį toleruodami, glitimo sąmoningai naudoja mažiau, o mėgstamiems produktams su glitimu pakeisti ieško alternatyvų.
„Visavertei mitybai dabar galima rasti ir daugybę produktų, kuriuose nėra glitimo: šiuo metu į beglitimę pakeisti galime ir visų pamėgtą duoną, ir makaronus, ir netgi mėgstamus saldumynus. Pavyzdžiui, duonos, kurios neturi glitimo, dažniausiai gaminamos iš įvairių sėklų, makaronams pagaminti naudojami avinžirnių, grikių miltai., – pasakoja V. Juodkazienė.
Jos teigimu, didelį pasirinkimą šiuo metu galima rasti ir desertų, kurie neturi šios medžiagos: dažniausiai tokie gaminiai yra kepami iš kokosų ar migdolų miltų. Parduotuvių lentynose yra ir sausainių, netgi tortų, kuriuose nėra nei glitimo, nei laktozės, taip pat ir tokių, kuriuos pagaminti buvo naudojama mažai cukraus.
Raciono paįvairinimui V. Juodkazienė siūlo paprastai paruošiamo ir gardų makaronų be glitimo su grybais receptą.
Makaronai be glitimo su grybais ir parmezanu
Jums reikės:
- Mėgstamos rūšies beglitimių makaronų
- Gabalėlio sviesto
- Šlakelio aliejaus
- Svogūno
- Kelių skiltelių česnako
- Saujos pievagrybių
- Pusės stiklinės grietinėlės
- Parmezano sūrio
- Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų
- Saujelės petražolių
Gaminimas:
Makaronus išvirkite pagal instrukciją ant pakelio. Tuomet didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įvarvinkite aliejaus ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir pasmulkintas česnako skilteles. Tuomet sudėkite supjaustytus grybus ir apkepkite penketą minučių. Galiausiai įmaišykite grietinėlę ir parmezano sūrį. Kai sūris ištirps, makaronus dar kartą pamaišykite. pasūdykite, pagardinkite pipirais. Jeigu mėgstate – patiekite pabarstytus petražolėmis.
Avižiniai blyneliai su bananais ir naminiu sirupu
Blyneliams paruošti reikės
- 150 ml avižų
- 1/4 banano
- 70 ml riebaus jogurto
- 1 kiaušinio
- 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
- 1/4 šaukštelio vanilės
Sirupui reikės
- 2 šaukštų riebaus jogurto
- 2 šaukštų nesaldinto migdolų (arba kitokio) pieno
- 1/2 šaukšto žemės riešutų sviesto
- 1 arbatinio šaukštelio klevų sirupo (arba kito saldiklio, pvz., medaus)
Blynų gaminimas
Suberkite visus ingredientus į maišytuvą ir maišykite, kol gausite vientisą masę. Supilkite ant keptuvės ir kepkite 2-3 minutes ant vidutinės kaitros. Apverskite blynelius ir kepkite dar 2-3 minutes.
Sirupo paruošimas
Gerai sumaišykite visus ingredientus ir supilkite ant iškeptų blynų.
Skanaus!
Pabaiga: receptai be glitimo.