fbpx

Sveikata veikliems: 5 patarimai, kaip maitintis skubant

BNS Spaudos centro informacija

Šiuolaikinis žmogus turi vis mažiau laiko maistui gaminti, reguliariai ir subalansuotai pavalgyti, o tuo labiau įsiklausyti į savo organizmą, kokio maisto būtent šiuo metu jam reikia. To rezultatas – maistinių medžiagų badas, – perspėja mitybos specialistė Raminta Bogušienė ir dalinasi penkiais patarimais, kaip maitintis skubant.

  • Pirmenybę teikite gryniems maisto produktams

Jei ieškote maisto priešpiečiams, R. Bogušienė pataria rinktis grynus (neperdirbtus) maisto produktus: šviežias uogas, vaisius, šviežias daržoves, nesūdytus, be priedų riešutus, sėklas (saulėgrąžų, moliūgų ir pan.). Iš gėrimų – geriamąjį vandenį, negazuotą mineralinį vandenį. Taip organizmą papildysite ne tik angliavandeniais, baltymais, riebalais, bet ir vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis.

  • Susipažinkite su produkto sudėtimi

Maisto produkto ingredientai sudedamųjų dalių sąraše žymimi priklausomai nuo jų kiekio. Sąrašo priekyje visuomet bus ingredientai, kurių produkte yra daugiausiai.  Todėl, susipažinę su produkto sudėtimi, galėsite būti užtikrinti, kad valgote tai, ką ir ketinote valgyti.

Pavyzdžiui, mėgstantiems desertui paskanauti avižinių sausainių R. Bogušienė pataria patikrinti, ar tai nėra kvietinių miltų gaminys, o kakavos mėgėjams siūlo atkreipti dėmesį, ar pirma ir viena pagrindinių sudėtinių gėrimo dalių nėra cukrus: kakava turi būti sąrašo priekyje, o ne kažkur pabaigoje.

  • Rinkitės trumpesnės sudėties produktus

Jei renkatės iš perdirbtų maisto produktų, pirkite tuos, kurių sudedamųjų dalių sąrašas trumpiausias, o pačios sudedamosios dalys yra aiškios. Trumpesnis ingredientų sąrašas reiškia labiau natūralų gaminį, be krakmolo, papildomų sintetinių priedų ir kt. Visuomet, net ir renkantis iš pusgaminių skyrių ar nesupakuotus produktus, galima pardavėjo paprašyti jų sudėties aprašo.

  • Venkite konservantų, saldiklių, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių

Tai pagrindiniai maisto priedai, kurių neturėtų būti mūsų kasdieniame maiste. „Nesižavėkite cukraus alternatyvomis – saldikliais ir negalvokite, kad gazuotas gėrimas be cukraus ir be kalorijų yra sveikesnis, nes greičiausiai yra atvirkščiai“, – pažymi R. Bogušienė.

Pasak ekspertės, skonio ir kvapo stiprikliai pavojingi tuo, kad  atitolina saiko jausmą – norime valgyti dar ir dar. Taip žmogus suvalgo kur kas daugiau nei reikia.  Taip pat reikėtų rinktis maistą be konservantų ir sintetinių dažiklių.

  • Rinkitės produktus su mažiau cukraus ir daugiau skaidulinių medžiagų

Mitybos specialistė taip pat primena, kad svarbu vertinti ne tik sudėtį, bet ir maistinę vertę. Pavyzdžiui, jei renkatės duoną, vertėtų rinktis viso grūdo ir kuo trumpesnės sudėties gaminius, pirmenybę teikiant bemielei duonai be maisto priedų.

„Įvertinkite ir cukraus kiekį produktuose. Jei perkate jogurtą, teikite pirmenybę nesaldintam. Jei renkatės saldintą jogurtą, geriausia, kad jame cukrų būtų iki 10 g/100 g“, – pataria specialistė.

Renkantis virtus mėsos, pieno gaminius, atkreipkite dėmesį į tai, kiek juose riebalų – tai sotieji riebalai, kurių reikia vartoti mažiau, nors visiškai atsisakyti nereikia. Pavyzdžiui, ant viso grūdo duonos vieną kartą galite plonu sluoksniu užsitepti sviesto, kitą kartą – avokado, trečią kartą – kokybiškos sudėties varškės užtepo, užsidėti salotų, sūdytos lašišos, pomidoro.

„Sveikesnei mitybai svarbiausia – kuo natūralesnis, mažiau maisto priedų turinti maistas“, – apibendrino R. Bogušienė.

Pabaiga: kaip maitintis skubant?

Jums gali patikti