Kodėl vyrai užsisako kepsnius, o moterys – salotas? Naujienų portale „Washington Post“ paskelbtame straipsnyje, dietologė Christy Brissette teigia, kad vyrai ir moterys renkasi maistą ne dėl to, ko jie nori ar kas jiems skanu, bet dėl „lyčių stereotipų“ apie maistą, ir dėl visuomenės spaudimo. Tokia situacija, kaip teigia straipsnio autorė, žudo vyrus ir verčia moteris maitintis „tarsi jos būtų paukšteliai“.
Autorė cituoja Manitobos universitete atlikto tyrimo rezultatą (pasiruoškite būti šokiruoti), kad „moterys valgo sveikiau nei vyrai“ (bet kuri žmona tai galėtų pasakyti!) ir kad vyrų pasirinkimą užsisakyti bulvytes, o ne salotas kaip garnyrą lemia ne apetitas, o visuomenės spaudimas.
Remdamasi savo grupės ir kitų mokslininkų darbo rezultatais tyrimo autorė prof. Zhu teigia:
Nesveikos mitybos įpročiai ir maisto produktai (pvz., keptos bulvytės, kukurūzų traškučiai) psichologiškai siejami su vyriškumu, o „sveikos“ mitybos įpročiai ir maisto produktai (pvz., salotos, ekologiškas maistas) psichologiškai siejami su moteriškumu… Energijos gausus, aštrus ir stipraus skonio maistas suvokiamas kaip vyriškas maistas, o minkštas ir saldus maistas – kaip moteriškas.
Gal tai ir tiesa, tačiau tyrimo autoriai, atrodo, nepastebi, kad, kalbant apie kasdien suvartojamų kalorijų kiekį, tarp vyrų ir moterų yra tam tikrų biologinių skirtumų. Ne itin dramatiškas, nors visiškai akivaizdus faktas yra tas, kad moterims reikia mažiau kalorijų nei vyrams (moterims per dieną reikia apie 2 000 kalorijų, vyrams – apie 2 800).
Vyrams taip pat reikia daugiau tam tikrų makroelementų, o moterims – daugiau vitaminų ir mineralų. Kadangi moterys gimdo, jos turi saugotis nuo osteoporozės ir vartoti daugiau kalcio. Moterims po menopauzės taip pat reikia daugiau kalcio nei vyrams, o dėl menstruacijų moterims, palyginti su vyrais, reikia daugiau geležies.
Tarp vyrų – sveikos mitybos tendencijos
Dietologė taip pat kalba apie vyrus taip, tarsi jie penkiasdešimt metų sėdi užrakinti rusyje ir net neįsivaizduoja, kaip gaminti maistą ir neišmano mitybos pagrindų. Ji teigia, kad vyrus reikia skatinti, įkalbinėti, net įtikinėti valgyti brokolius ir gaminti sveiką maistą.
Tačiau tokią žinią vyrai jau girdi gana dažnai. Užtenka pažvelgti į šių dienų filmus – vyrai gamina maistą! Arba įsijunkite maisto gaminimo kanalus ir pažiūrėkite, kiek daug vyrų… gamina maistą! Tiesą sakant, maisto gaminimas yra gana dažnas vyrų pomėgis. Maisto gaminimo ir receptų skyreliai yra net įtraukiami į vyrų žurnalus. Vyrų žurnaluose taip pat gausu ir kitos temos, kuria, kaip galėtų manyti teksto autorė, domisi tik moterys – kaip numesti svorio.
Ir nors liekno kūno idealas bei su juo susiję mitybos pasirinkimai galimai labiau veikia moteris, tačiau neverta per daug įžvelgti jūsų didkepsnyje ar salotose. Ne, jūs neprivalote atsisakyti savo mėgstamo patiekalo vardan lyčių lygybės, tiesiog sveikai maitinkitės, nepamiršte daržovių ir dažniau pakilte nuo sofos!
Julie Gunlock yra NVO Independent Women’s Voice vyresnioji politikos analitikė, daugiausia dėmesio skirianti maisto ir vartojimo produktų reguliavimui.