fbpx

Sveika mityba per atostogas – įmanoma? (receptas)

BNS Spaudos centras

Kelionės ir vasara – puikus metas atitrūkti nuo darbų, pasimėgauti jūra, saule bei išragauti netradicinius patiekalus. Turbūt daugelis keliaudami valgo nereguliariai, ragauja maistą, kurio paprastai nevartoja kasdien, tad besikeičiantis gyvenimo ir mitybos ritmas gali kelti iššūkių. Vis dėlto, įdėjus truputį pastangų, sveika mityba per atostogas tikrai įmanoma. Ką svarbiausia žinoti?

Mitybos ekspertė Gabrielė Urbonaitė sako, kad idealiausia, kai mityba atostogų metu būna įprasta – tokia, kokios laikotės kasdien. Tačiau realybėje tą pasiekti gali būti itin sunku, juolab, kad atostogaudami dažnai norime paragauti neįprasto, vietinės kultūros maisto.

Atostogos ir saikas – suderinama?

Pirmiausia, reikia pripapažinti ir pasiruošti tam faktui, kad sveika mityba per atostogas bus „kitokio skonio”. Specialistė ragina nebijoti ragauti, tačiau nepamiršti saiko: „Atostogos neturi reikšti laiko, kai valgome be sustojimo. Itin svarbu valgyti šviežių vaisių ir daržovių, kuriuos reikėtų stengtis vartoti kiekvieną dieną. Keliaujant po pasaulį, vietiniais patiekalais rekomenduoju mėgautis mažomis porcijomis, kadangi tai nėra mums įprastas maistas ir geriau skrandį pratinti prie jo pamažu“.

Kelionėse svarbiausia prisiminti šiuos sveikos mitybos dalykus:

  • Nepamiršti užkandžių, kurie gali praversti norint išvengti kaloringo maisto oro uostose ar lėktuve. Kelionėms reikėtų susiruošti užkandžių dėžutes.
  • Jei kelionės metu ilgai sėdėsite, atsisakykite vaisių, kurie turi savybę pūsti pilvą, nes tai kels diskomfortą kelionės metu. Taip pat geriau būtų rinktis neriebų maistą, o geriausiai tiks daržovės“.
  • Būtina atkreipti dėmesį į skysčių suvartojimą, kadangi jis labai svarbus kelionės metu. Tai turėtų būti nesaldūs, negazuoti gėrimai, idealiai tiks vanduo, o jį paskaninti galima su citrina. Nepakankamas vandens gėrimas, ypač karštą vasaros dieną, itin kenkia žmogaus organizmui. Taigi keliaujant visada reikėtų pasiimti su savimi vandens buteliuką. Šiltą dieną suaugusiam žmogui reikėtų išgerti bent 2 litrus vandens“.
  • Anot G. Urbonaitės, taip pat nereikėtų pamiršti, kad kūnui, nepaisant atostogų, kasdien reikia baltymų, angliavandenių ir riebalų.
  • Visgi, tiek atostogų, tiek paprastomis darbo dienomis reikėtų išlaikyti balansą ir leisti sau pasimėgauti mažais desertais. Vienas iš tokių desertų – ledai, be kurių neįsivaizduojama karšta, vasaros atostogų diena.

„Pusryčiams rekomenduoju rinktis maistą, kuriame gausu baltymų ir angliavandenių. Žinoma, reikėtų nepamiršti į savo racioną įtraukti ir geruosius riebalus – avokadus, riešutus. Po pusryčių galima suvalgyti vaisių ar pasimėgauti neatsiejamu vasaros desertu – ledais, tačiau svarbu jų nepadauginti, visiškai pakaks ir vienos ar dviejų porcijų“, – aiškina mitybos ekspertė.

Dėmesys ne tik maistui, bet ir fiziniam aktyvumui

Nemažiau svarbus aspektas atostogų metu – fizinis aktyvumas. G. Urbonaitė sako, jog nenutiks nieko blogo, jei atostogų metu šiek tiek sumažinsite fizinį krūvį ir vietoje intensyvesnės treniruotės pasirinksite lengvą pasivaikščiojimą.

„Fizinis aktyvumas yra svarbus kiekvieną dieną, nepriklausomai, ar tai darbo diena, ar atostogos. Tačiau jei savaitę ar kelias nesportuosite, dėl to savęs peikti nereikia. Atostogų metu kaip fizinio aktyvumo forma puikiai tinka ir pasivaikščiojimai: taip užsitikrinsite dar geresnę nuotaiką ir energijos pliūpsnį“, – teigia G. Urbonaitė.

Pasilepinimui – naminiai ledai pagal G. Urbonaitę

Tiems, kuriems atostogaujant itin sunku reguliuoti desertų kiekį, mitybos specialistė siūlo išbandyti sveikesnių ledų desertus. Juos galėsite išmėginti tiek atostogų metu, tiek darbo dienomis ar savaitgaliais, kai norėsis atsigaivinti.

Itin lengvai ir paprastai paruošiami ledai vos iš dviejų ingredientų

Jums reikės:

  • 1 šaldyto banano,
  • 1 a.š. kakavos.

Gaminimas:

Sudėkite ingredientus į smulkintuvą, juos susmulkinkite. Norint šaltesnių ledų – įdėkite gautą masę į šaldiklį. Ištraukę iš šaldiklio sudėkite ledus į ledaines ir mėgaukitės paprastais, sveikais, bet labai skaniais ledais!

Grūdėtos varškės ir uogų ledai

Reikės:

  • 200 g. grūdėtos varškės,
  • 1 a.š. medaus,
  • Poros saujų šaldytų mėgstamų uogų.

Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir tuomet juos susmulkinkite ir mėgaukitės! Norėdami dar šaltesnių ledų – galite juos dar kartą įdėti į šaldiklį ir palaikyti kelias valandas.

Skanaus!

Sveika mityba per atostogas – įmanoma, tik nepamirškite pasimėgauti akimirka ir save palepinti! Jeigu patiko šie receptai, daugiau sveikesnių vasaros desertų rasite čia.

Jums gali patikti