fbpx

Sveikas naminis majonezas – iš vos kelių ingredientų

BNS Spaudos centro informacija

Tema: sveikas naminis majonezas.
Receptai: spauskite čia.

***

Reta šeimos šventė Lietuvoje apsieina be majonezo.  Jis dedamas į mišraines, juo gadrinami virti kiaušiniai ar šaltos mėsos rinkiniai. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad majonezas susideda vos iš kelių ingredientų, todėl jam pasigaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys juos rinktis – jis gali tapti ir sveikesne alternatyva. Be to, pridėdami kai kurių priedų galite reguliuoti ir jo skonį.

„Majonezas – tikriausiai vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų padažų, susidedantis iš kokybiško aliejaus, acto ar citrinos sulčių, kiaušinių bei prieskonių, todėl jį namuose lengvai pasigaminti gali kiekvienas. Naminiam majonezui svarbu naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes į šį padažą trynys dedamas žalias. Namuose pasigamintą majonezą reikėtų laikyti šaldytuve ir pasistengti suvartoti per 24 valandas. Na, o jeigu ieškote lengvesnio nei tradicinis majonezas varianto – jį galite gaminti ne tik iš kiaušinių, bet ir avokadų“, – teigia V. Juodkazienė.

Ieškant daugiau majonezo pakaitalų, galima naudoti ir avinžirnius, saulėgrąžas ar riešutus. Be to, derindami priedus galėsite pasirinkti ne tik skonį, bet ir spalvą. Česnako skiltelė, mėgstamos žolelės ar citrinos sultys suteiks ryškesnį skonį, o aitrioji paprika – intensyvesnę spalvą.

Pamėgtas ne tik Vakaruose

Majonezas plačiai paplitęs ne tik Europoje ar Amerikoje, bet ir Rytų šalyse. Pavyzdžiui, Japonijoje majonezas yra gaminamas naudojant ryžių actą. Tačiau bene daugiausiai majonezo sunaudojama yra Rusijoje. Šioje šalyje per metus vienam žmogui vidutiniškai tenka net 2,5 kg majonezo. Nuo jos mažai teatsilieka kitos Rytų Europos valstybės: Lietuva, Ukraina, Baltarusija, Lenkija. Majonezas taip pat labai mėgstamas ir Belgijoje, Estijoje, Latvijoje, Olandijoje ir netgi Čilėje.

Įdomu dar ir tai, kad iš pažiūros itin riebus padažas pasižymi ir gerosiomis savybėmis. Daugumoje majonezo rūšių yra didelis procentas vitamino H, kurio kiekis gali skirtis dėl majonezui pagaminti naudojamo aliejaus rūšies. Kadangi majonezui yra naudojami kiaušiniai, jame yra ir baltymų bei kitų mineralų. Vis dėlto jis yra ir  labai kaloringas, todėl dideliais kiekiais jo vartoti nerekomenduojama.

Kaip jį pasigaminti?

V. Juodkazienė pasakoja, kad majonezą namuose pasigaminti užtruksite vos 10 minučių. Mat majonezas yra aliejaus ir kiaušinio trynio emulsija, pagardinta trupučiu acto ar citrinos. Gamindami majonezą, kai kurie žmonės dar mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba šviežiomis, mėgstamomis žolelėmis. Anot V. Juodkazienės, naminiam majonezui gaminti geriausia yra rinktis alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiaujis turi savitą skonį, kuris kai kuriems gali ir nepatikti, todėl šis padažas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.

Maisto žinovė siūlo ir naminio majonezo receptą, kuris pravers ateityje gaminant įvairiausius patiekalus, kuriuos paskaninti mėgstate būtent šiuo padažu.

Naminis majonezas

sveikas naminis majonezas
Foto: Mcheile Henderson (unsplash.com)

Jums reikės:

  • Kiaušinio trynio (galima pakeisti 2 arbatiniais šaukšteliais Dižono garstyčių)
  • Arbatino šaukštelio garstyčių
  • 150 ml saulėgrąžų aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų
  • Arbatinio šaukštelio acto arba citrinos sulčių

Gaminimas:

Pirmiausiai į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį. Į tą patį indą įpilkite šaukštą aliejaus ir garstyčių. Rankiniu maišytuvu, sukamaisiais judesiais sumaišykite indo turinį palaipsniui į indą pilant aliejų. Kai tik mišinys sutirštės ir įgaus majonezo tekstūrą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Baigdami ruošti majonezą į masę įmaišykite acto arba citrinos sulčių.

Česnakinis majonezas

Foto: thespruce.com

Jums reikės:

  • Kiaušinio trynio,
  • 1 skiltelės susmulkinto česnako
  • 1 šaukšto acto arba citrinos sulčių
  • 1 a.š Dižono garstyčių
  • Žiupsnelio druskos
  • 1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 150 ml alyvuogių aliejaus

Gaminimas

Į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį, suberkite smulkintą česnaką, citrinos sultis, garstyčias, druską ir pipirus. Plakite šluotelė su šakute, kol ingredientai taps vientisa mase. Toliau maišydami lėtai supilkite alyvuogių aliejų ir maišykite tol, kol majonezas taps kreminės konsistencijos.

Skanaus!

Pabaiga: sveikas naminis majonezas.

Jums gali patikti