fbpx

Skanu ir sveika: Velingtono kepsnys su lašiša (+žuvienės receptas)

BNS Spaudos centras

Tema: Velingtono kepsnys su lašiša + žuvienės receptas.
Receptai: spauskite čia.

***

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji –  ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir pasižyminti įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. Dėl unikalaus skonio lašiša itin mėgstama pietums, vakarienei, o dabar vis dažniau ir pusryčiams: ja dažnai gardinami omletai, Benedikto kiaušiniai, įvairiausi sumuštiniai ar blynai.

Ne tik skani, bet ir sveika

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad lašiša ne tik skanus, bet ir sveikas produktas bei kokybiškas baltymų šaltinis. Ši žuvis pasižymi įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

„Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis valgyti žuvį reikėtų bent kelis kartus per savaitę. Lašišoje yra daug baltymų ir gerųjų riebalų, kurie yra itin reikalingi žmogaus organizmui. Be to, omega-3 riebalų rūgštys gali padėti pagerinti atmintį ir netgi sumažinti nuovargio jausmą“, – sako V. Juodkazienė.

Lašišoje esančios gerosios medžiagos gali pagerinti nuotaiką, taip pat kovoti ir su nerimu. Anot maisto ekspertės, lašiša yra turtinga omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali pasitarnauti žmogaus atminčiai, taip pat gali padėti atsipalaiduoti, pristabdyti su senėjimu susijusius procesus. Be to, omega-3 riebalų rūgštys ir aminorūgštys, esančios žuvyje, gali pagerinti akių sveikatą ir apsaugoti nuo regos suprastėjimo. Lašišoje randamos gerosios medžiagos taip pat gali prisidėti prie rizikos susirgti ir širdies ligomis mažinimo.

Lengvai paruošiama

Lašiša – ne tik labai skani, bet ir labai lengvai paruošiama žuvis. Ją gaminant nei daug laiko, nei ingredientų neprireiks, o skaniausia, anot V. Juodkazienės, orkaitėje iškepta, žiupsneliu druskos ir pipirų bei šlakeliu citrinos sulčių paskaninta lašiša.

„Lašišą paruošti iš tiesų yra labai paprasta, tačiau norint, kad žuvis išsaugotų kuo daugiau savo vertingų medžiagų, reikėtų nepersistengti ir jos neperkepti. Lašišos kepsniui orkaitėje neaukštoje temperatūroje iškepti užtenka ir 15–20 min. Kadangi lašiša yra riebi žuvis – ją ruošiant nereikia nei aliejaus, nei sviesto, nei kitų papildomų riebalų. Taip pat iš lašišos galima virti ir įvairiausias sriubas. Tiesa, į jas lašišą, norint išsaugoti geriausias savybes, geriausia dėti tik pačioje pabaigoje“, – teigia maisto ekspertė.

Maisto žinovė siūlo kelis įdomesnius lašišos receptus.

Velingtono kepsnys su lašiša

Velingtono kepsnys su lašiša
Foto: cookingmamas.com

Jums reikės:

  • 700 g. lašišos filė
  • 1 a.š druskos
  • 1 a.š. pipirų
  • 2 v.š. sviesto
  • 1/2 svogūno (smulkiai supjaustyto)
  • kelių skiltelių česnako (supjaustytų)
  • 300 ml grietinėlės
  • didelės saujos šviežių špinatų
  • 70 g. parmezano sūrio
  • 4 šaldytos bemielės tešlos lakštų
  • 1 kiaušinio

Gaminimas:

Supjaustykite lašišos filė į 4 gabalėlius, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Tuomet svieste pakepinkite supjaustytus svogūną bei česnaką. Vėliau supilkite puodelį grietinėlės, špinatus bei parmezaną ir viską kaitinkite, kol špinatai suminkštės. 4 tešlos lakštus pakočiokite, ant jų dėkite špinatų masės ir po gabalėlį lašišos. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinį. Tuomet tešlos kraštus patepkite kiaušinio plakiniu ir užlankstykite. Taip supakuotą lašišą dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą užlankstytais kraštais į apačią. Galiausiai tešlos viršų aštriu peiliu įpjaukite, patepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.

Žuvienė su lašiša

žuvienė su lašiša
Foto: Sam the Cooking Guy

Jums reikės:

  • Lašišos filė
  • Gabalėlio sviesto
  • Svogūno
  • Poro
  • Skiltelės česnako
  • Kelių bulvių
  • Kelių morkų
  • Sultinio
  • Grietinėlės
  • Pusės šaukštelio krakmolo
  • Šviežių krapų

Gaminimas: 

Puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei pusžiedžiais supjaustytą porą. Po keleto minučių ten pat suberkite smulkiai sukapotą česnako skiltelę. Tuomet berkite kubeliais supjaustytas bulves bei morkas, supilkite sultinį ir leiskite užvirti. Virkite apie 10–15 minučių, tuomet sudėkite gabalėliais pjaustytą lašišą ir pavirkite dar 5 minutes.

Grietinėlę sumaišykite su krakmolu ir supilkite į sriubą. Maišydami leiskite užvirti ir pavirkite porą minučių, kol sriuba sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Suberkite pasmulkintus krapus. Skanaus!

Pabaiga: Velingtono kepsnys su lašiša + žuvienės receptas.

Jums gali patikti