fbpx

Sviestas ar aliejus: kokį produktą ir kada naudoti?

BNS Spaudos centas

Tema: sviestas ar aliejus?
Aktuali informacija: spauskite čia.

***

Rasti receptą, kuriame nėra nė šlakelio aliejaus ar šaukštelio sviesto tikriausiai būtų sudėtinga. Šie produktai plačiai naudojami įvairiose pasaulio virtuvėse: Viduržemio jūros šalys savo patiekalų neįsivaizduoja be alyvuogių aliejaus, Azijoje mėgstamas sezamų, o Indijoje kepimui dažnai naudojamas lydytas sviestas. Tačiau kada kurį produktą teisingiausia ir sveikiausia naudoti? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kiekviena aliejaus ar kitų riebalų rūšis turi skirtingą paskirtį.

Salotoms ir kepimui – skirtingos rūšys

Kokį aliejų pasirinkti, labiausiai priklauso nuo to, ką ruošiatės gaminti. Jei dairotės aliejaus salotoms, geriausia rinktis kuo tyresnį, ekologišką, aukščiausios kokybės, šalto spaudimo aliejų. Šis spaudimo būdas, anot maisto ekspertės, yra labiausiai gerąsias savybes tausojantis, nes aliejus išlaiko augalo kvapą, savitą tirštumą, spalvą ir unikalų skonį.
Jeigu ruošiate patiekalą, kuriam bus reikalinga itin aukšta temperatūra – pirmenybę geriau teikti kokosų, sezamų ar saulėgrąžų aliejui. Pastaruoju metu pasaulyje išpopuliarėjo ir dar vienas produktas – lydytas ghi sviestas. Jį naudoti galima ne tik vietoje įprasto sviesto, ruošiant konditerijos gaminius, bet ir kepant itin aukštoje temperatūroje, mat degti jis pradeda tik 260 laipsnių karštyje.

V. Juodkazienė išvardija skirtingų rūšių augalinės bei gyvulinės kilmės riebalų privalumus bei jų panaudojimo būdus:

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus ypač naudingas tyras, extra virgin, nerafinuotas alyvuogių aliejus. Jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų, kurie ne tik suteiks gardaus skonio salotoms ar kitiems patiekalams, bet ir duos naudos organizmui. Nors aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi yra gardinami netgi ledai, jį naudoti kepimui reiktų atsargiai. Geriausia kepti žemesnėje ar vidutinėje temperatūroje.

Saulėgrąžų aliejus

Šiame aliejuje yra daug vitamino E. Skirtingai nei alyvuogių, saulėgrąžų aliejus puikiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje. Jis neturi stipraus skonio, o tai reiškia, kad jis neužgoš gaminamo patiekalo. Šis aliejus taip pat puikiai tiks ir salotoms gardinti.

Rapsų aliejus

Stiprioji rapsų aliejaus pusė – jo neutralus, maisto skonio negožiantis skonis.  Salotoms geriausiai tinka nerafinuotas, o kepimui – rafinuotas rapsų aliejus. Rapsų aliejuje yra sveikatai naudingų omega-9, omega-3 ir omega-6 rūgščių.

Štirijos moliūgų sėklų aliejus

Štirijos regione gaminamas moliūgų aliejus išsiskiria sodria žalia spalva ir ryškiu riešutų skonio aromatu. Moliūgų sėklų aliejus gali būti naudojamas tiek šaltiems, tiek karštiems patiekalams gardinti, tačiau aliejaus kepimui naudoti nerekomenduojama. Geriausia aliejumi šlakstyti maistą prieš pat patiekiant, mat jį įkaitinus dingsta gerosios savybės.

Kokosų aliejus

Kadangi jame yra labai daug sočiųjų riebalų, dažnai diskutuojama dėl kokosų aliejaus naudos sveikatai. Tačiau kai kurių specialistų teigimu, vartojant šį aliejų organizme gali padidėti gerojo cholesterolio kiekis, kuris turėtų mažinti riziką susirgti širdies ligomis. Jame taip pat yra medžiagų turinčių antibakterinių, antimikrobinių ir antivirusinių savybių. Šis aliejus puikiai tiks kepimui itin aukštoje temperatūroje.

Sezamų aliejus

Šis aliejus mėgstamas dėl stipraus, riešutinio skonio. Sezamų aliejus dažniausiai vartojamas ruošiant Azijos šalių virtuvės patiekalus. Jis gali būti naudojamas ir kepant itin aukštoje temperatūroje, tačiau puikiai tinka ir salotoms. Sezamo aliejus pasižymi antibakterinėmis savybėmis.

Paprastas sviestas

Sviestą galite naudoti įvairiausioms kulinarijos ir konditerijos užduotims.  Šalto sviesto gabaliukai jūsų tešlą padarys puresne, o įmetus į padažą šiam suteiks tirštumo ir sodraus prieskonio. Įterptas į vištos krūtinėlę sviestas suminkštins sausoką mėsą, o naudojamas bulvių košėje, skirtingai nei pienas, suteiks jai purumo.  Sveikatai sviestas naudingas pieno riebalais ir jų polinesočiųjų riebalų rūgštimis, kurių žmogaus organizmas pats negamina.

Ghi sviestas

Ghi sviestas gaminamas iš kokybiško karvių pieno sviesto. Jį pasigaminti galima net ir namuose. Tereikia sviestą kaitinti tol, kol vanduo atskiriamas nuo pieno riebalų. Ghi gali būti naudojamas kaip  paprastas sviestas, bet labiausiai praverčia, kai reikia gaminti ilgai ir kaitriai, mat degti ima tik labai aukštoje temperatūroje.

Jei norite sužinoti daugiau apie skirtingų aliejų bei sviesto poveikį jūsų sveikatai, spauskite čia.

Pabaiga: sviestas ar aliejus?

Jums gali patikti